Десетки загинали и хиляди евакуирани заради наводненията в Северен Китай

...
Най-малко 10 души са загинали при наводнения в град близо
Коментари Харесай

Най-малко 10 души са загинали при наводнения в град близо до Пекин, съобщиха официални лица в събота, с което броят на жертвите от последните проливни дъждове в Северен Китай достигна най-малко 30.

Длъжностни лица съобщиха за смъртните случаи в Баодинг, на около 150 километра (90 мили) от Пекин, като добавиха, че 18 души са в неизвестност.

Бурята Доксури, бивш супер тайфун, който удари континентален Китай миналия петък, донесе най-сериозните дъждове в региона от началото на записите преди 140 години.

До обяд в събота (0400 GMT), повече от 600 000 от 11,5 милиона жители на Баодинг бяха евакуирани от райони, смятани за изложени на риск, казаха официални лица.

Проливният дъжд, който връхлетя североизточен Китай в събота, удари провинциите, граничещи с Русия и Северна Корея.

В Пекин остава в сила червена тревога поради „геоложки рискове“, като свлачища, свързани с лошото време.

Продължават разчистването след обилните валежи, които унищожиха инфраструктурата и наводниха цели квартали.

Китай беше силно засегнат от екстремни метеорологични условия през последните месеци, от рекордни горещи вълни до смъртоносни наводнения.

Природни бедствия причиниха 147 смъртни случая или изчезнали миналия месец, съобщи Китай в петък, след най-проливните дъждове, откакто се водят записите, удариха столицата на страната.

Китайското министерство за управление на извънредните ситуации каза, че 142 от смъртните случаи или изчезванията, регистрирани през юли, са причинени от наводнения или геоложки бедствия.

Улиците се превърнаха в реки

Драматични въздушни снимки, направени от AFP на Zhuozhou в сряда показаха търговски улици, превърнати в реки от кафява вода, докато други показаха земеделски земи в околните райони напълно потопени и наводнения, простиращи се на километри.

AFP видя спасители, използващи лодки, за да превозват инстантни спагети, хляб и питейна вода до жителите, които не могат или не са искали да оставят имоти, погълнати от вода.

Милиони хора бяха засегнати от екстремни метеорологични явления и продължителни горещи вълни по целия свят през последните седмици, събития, които според учените се влошават от изменението на климата.

Ма Джун, директор на базираната в Пекин неправителствена организация Института за Public and Environmental Affairs, каза, че докато тайфунът е донесъл дъжда, повишаващите се температури на океана поради изменението на климата също са причина за екстремното време.

„Китай претърпя безпрецедентни екстремни горещи вълни от миналата година... Тази година има рекордно високи температури в Северен Китай“, каза Ма пред AFP тази седмица.

„Тези горещи вълни са свързани с глобалното затопляне и това е, с което повечето учени по климата по света са склонни да се съгласят“, каза той.

( AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР