Десетки войници и доброволци са убити при атака в Северна Буркина Фасо, казва армията

...
Петдесет и трима членове на силите за сигурност бяха убити
Коментари Харесай

Петдесет и трима членове на силите за сигурност бяха убити при нападение от заподозрени джихадисти в Северна Буркина Фасо, съобщи армията във вторник.

Седемнадесет войници и 36 цивилни доброволци за армията загинаха в понеделник при отблъскване на „атака“, се казва в изявление на генералния щаб на армията, добавяйки, че няколко нападатели са били „неутрализирани“ при контраоперация.

Западът Африканската страна се бори с ислямистки бунтовници, някои от които имат връзки с Ал Кайда и групировката Ислямска държава (ИД), в своята пустиня на север от 2015 г.

Атаките се влошиха тази година, превръщайки страната в епицентър на насилствено движение, което също погълна засегнатите от бедност Мали и Нигер, убивайки хиляди и принуждавайки милиони да напуснат домовете си.

Усилията на армията да си върне районите често водят до нарастване на насилието.

Последните боеве в Буркина Фасо се състояха на Понеделник в провинция Ятенга, където армията се опитва да си върне територия, за да позволи на разселените селяни да се завърнат у дома, се казва в изявлението. В района все още се водеха военни операции.

Миналата година в Буркина Фасо бяха извършени два военни преврата, отчасти предизвикани от несигурността. След втория през октомври Буркина Фасо нареди на френските сили да напуснат на фона на нарастващото напрежение между хунтата и Париж.

Посоченият мотив за двата преврата беше гневът от неуспеха на правителствата да спрат джихадисткия бунт, който се разпространи от съседните държави Мали.

Но с недостиг на войски и доставки, хунтата на Буркина Фасо се обърна все повече към доброволчески отбранителни сили, за да помогне. Тези въоръжени цивилни, които помагат на полицията в селските райони на север, често са уловени в смъртоносни нападения, включително през април, когато 34 бяха убити при нападение.

От 2015 г. повече от 16 000 души в Буркина Фасо са загинали, според неправителствена организация монитор, наречен ACLED, докато повече от два милиона души са напуснали домовете си.

Хунтата също погледна към Русия, за да запълни празнината, оставена от излизането на Франция.

Руска делегация проведе разговори с временния президент на Буркина Фасо Ибрахим Траоре последно седмица на среща, която включваше дискусии за възможно военно сътрудничество.

(FRANCE 24 с AFP и Reuters)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР