Сключена е сделка за изпращане на употребявани танкове Leopard 1 от Белгия в Украйна

...
Десетки употребявани танкове Leopard 1, които някога са принадлежали на
Коментари Харесай

Десетки употребявани танкове Leopard 1, които някога са принадлежали на Белгия, са закупени от друга европейска държава за украинските сили, които се борят срещу инвазията на Русия, според търговец на оръжие, извършил сделката.

Произведените в Германия Leopards бяха в центъра на публичен спор по-рано тази година, след като белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер каза, че правителството е проучвало възможността за обратно изкупуване на остарели танкове, за да ги изпрати в Украйна, но са цитирани неразумни цени.

Сблъсъкът подчерта затруднението, пред което са изправени западните правителства, опитващи се да намерят оръжия за Украйна след повече от година на интензивна война – оръжията, които те са изхвърлили като остарели, сега са в голямо търсене и често са собственост на частни компании.

Фреди Верслуйс, главен изпълнителен директор на отбранителната компания OIP Land Systems, каза във вторник, че е купил старите танкове от белгийското правителство преди повече от пет години.

Той каза пред Ройтерс, че вече е продал всичките 50 танка на друго европейско правителство, което не може да назове поради клауза за поверителност. Той каза, че също така не може да разкрие цената, която му е платена за Леопардите.

Няколко от западните съюзници на Киев се съгласиха по-рано тази година да изпратят модерни танкове Leopard 2 в Украйна, както и по-стари модели Leopard 1.

Германският вестник Handelsblatt съобщи във вторник вечерта, че производителят на оръжия Rheinmetall е придобил танковете Leopard 1 и ще подготви повечето от тях за износ в Украйна.

Компанията отказа коментар.

„Фактът, че те напускат нашата компания, доказва, че поискахме справедлива пазарна цена и някой беше повече от щастлив да ги вземе“, каза Верслуйс в публикация в LinkedIn, придружена от снимка на резервоари до бутилка украинска водка.

Той каза, че танковете сега се транспортират до фабрика за основен ремонт. Някои от резервоарите ще бъдат използвани за резервни части, докато други ще бъдат ремонтирани, каза той.

Той изчисли, че може да минат четири до шест месеца, преди да са на бойното поле в Украйна.

Handelsblatt каза, че 50-те танка ще бъдат обновени в заводите на Rheinmetall в Германия и че 30 основно ремонтирани модела ще бъдат готови за износ. Не се посочва нито едно правителство, което да стои зад сделката.


Германското министерство на отбраната няма незабавен коментар.

Leopard 1 е произведен от немската фирма Krauss-Maffei през 60-те години на миналия век. Той е по-лек от Leopard 2 и има различен тип главно оръдие. Моделите, продавани от Versluys, са последно модернизирани през 90-те години.

Говорител на белгийското министерство на отбраната отказа да коментира продажбата на танковете.


Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР