Десетки украински бойци, убити в стоманодобивния завод Азовстал, бяха върнати

...
Десетки украински бойци, убити в стоманодобивния завод Азовстал, бяха върнати
Коментари Харесай

Русия връща телата на убити украински войници от Азовстал

Десетки украински бойци, убити в стоманодобивния цех Азовстал, бяха върнати в Украйна от съветските окупатори на сходния на цитадела цех в опустошения град Мариупол, където последният им пердах се трансформира в знак на съпротивата против нахлуването на Москва, оповестява Асошиейтед прес.

Мъртвите, взети от руините на бомбардираната фабрика, са трансферирани в украинската столица Киев, където тече ДНК тест за идентифициране на останките, съгласно както боен водач, по този начин и говорителка на полк " Азов " Анна Головко.

Батальонът " Азов " беше измежду украинските елементи, които защитаваха стоманодобивния цех близо три месеца, преди да се съобщи през май под безмилостните съветски офанзиви от земята, морето и въздуха.

Упоритата отбрана на стоманодобивната фабрика на украинските бойци осуети задачата на Кремъл за бързо завладяване на Мариупол и свърза съветските сили в стратегическия пристанищен град.

Съдбата на бранителите в съветски ръце е обгърната в неустановеност. Зеленски сподели, че повече от 2500 бойци от завода са държани в пандиза, а Украйна работи, с цел да завоюва тяхното освобождение.

Извличането на останките им от руините на Азовстал не е оповестено от украинското държавно управление, а съветските управляващи не са коментирали. Но родственици на бойци, убити в завода, разискаха процеса с Асошиейтед прес.

Украйна в събота разгласи първата публично доказана замяна на починалите военни от началото на войната. В него се споделя, че двете страни са си разменили общо 320 тела, като всяка е получила назад 160 комплекта остатъци. Размяната се състоя в четвъртък на фронтовата линия в Запорожка област.

Анна Головко, представител на полк " Азов ", сподели, че всичките 160 украински тела, предадени от руснаците, са от руините на Азовстал. Тя сподели, че се счита, че минимум 52 от тези тела са останките на бойци от полк " Азов ".

Максим Жорин, някогашен пълководец на полк " Азов ", в този момент съкомандващ военно отделение, основано в Киев, удостовери, че измежду разменените има тела от стоманодобивния цех.

Междувременно съветските сили не престават да се борят за надзор над Северодонецк, източен украински град, който е основен за задачата на Москва да приключи завладяването на индустриалния район Донбас.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че украинските сили държат позициите си в града на фона на яростни борби по улиците, до момента в който Русия се пробва да разположи повече сили. " Но това е 103-ти ден и украинският Донбас стои. Стои твърдо ", сподели той в вечерното си послание към нацията.

По думите му силите на Москва имат намерение да завладяват югоизточния град Запорожие, дом на повече от 700 000 души, ход, който може съществено да отслаби позицията на Украйна и да разреши на съветските военни да се приближат по-близо до центъра на страната.

Ситуацията в Запорожие е най-тревожна, добави Зеленски.

Междувременно президентът на украинската сепаратистка Донецка национална република сподели, че промосковският район изправя пред съд трима британци, за които се твърди, че са били наемници за Украйна. Ако бъдат наказани по обвиняванията, в това число в опит да завземат властта, мъжете могат да получат смъртна присъда.

Руският президент Владимир Путин подписа декрет за даване на еднократни заплащания в размер на 5 милиона рубли (81 000 долара) на фамилии на членове на съветската национална армия, починали в Украйна. Членове на армията са взели участие в интервенции като завладяването на атомната електроцентрала в Чернобил. Еднократната сума е почти шест пъти междинната годишна съветска заплата.

На бойното поле съветски бойни самолети изстреляха ракети с огромен обхват, с цел да унищожат цех в края на град Лозова в североизточната област Харков, който ремонтираше бронирана техника, сподели представителят на съветското министерство на защитата генерал-майор Игор Конашенков.

Руската авиация е блъснала 73 региона на централизация на украински войски и техника, а съветската артилерия е блъснала 431 военни цели, сподели Конашенков. Неговите изказвания не можеха да бъдат тествани без значение.

Украинските сили оказват опозиция в Северодонецк и други региони.

" Има повече от тях, те са по-мощни, само че имаме всички шансове да се борим в тази посока ", сподели Зеленски.

ТЕМА преди 2 часа 688 преди 13 часа 1218 преди 13 часа 3782
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР