Десетки ученици и студенти между 15 и 25 години с

...
Десетки ученици и студенти между 15 и 25 години с
Коментари Харесай

Охлаждащи покриви, вертикално озеленяване и торбички от листа са идеите финалисти в хакатона, подкрепен от Kaufland

Десетки възпитаници и студенти сред 15 и 25 години с интерес към науката, технологиите и нововъведенията от цялата страна се включиха в хакатона „ Бъдещето на градовете “ на Panda Labs. Той е първият в границите на второто издание на световната стратегия на WWF за устойчиви юношески нововъведения и предприемачество, която се осъществя у нас с поддръжката на Kaufland България.

Хакатонът се организира в онлайн формат, като участниците бяха разпределени в 10 тима и разполагаха с 14 часа, с цел да открият ексцентрични и различни решения на съответни авансово заложени проблеми за устойчивото развиване на градовете. На тяхна помощ с информация, споделен опит и сполучливи образци от практиката се притекоха представители на науката, бизнеса и неправителствения бранш. Сред тях беше и Иво Василев, енергиен управител на Kaufland България, който описа на участниците по какъв начин „ зеленият “ ритейлър способства за понижаване на въглеродните излъчвания в градовете, посредством своята политика за енергийна успеваемост.

Експертно жури имаше нелеката задача да оцени бизнес решенията на тимовете съгласно няколко критерия: дали вземат решение действителни екологични проблеми, дали дават отговор на заложените проблеми, както и съгласно степента им на иновативност и употреба. В края на хакатона журито дефинира 3 тима спечелили:

1) „ Вулканичните глухарчета “ с концепция за изстудяване на покривните пространства на постройките и справяне с летните горещини, посредством система на циркулираща вода и модифициран покрив от отражателен материал;

2) „ Амазия “ с концепция за понижаване на топлинните талази и преобразяване на градовете ни в по-красиви и уютни места за живот, посредством създаване на отвесни градини на жилищни сгради;

3) Ecotopia с концепция за основаване на контейнери за събиране на боклуци от домашни кучета и котки, както и за торбички, направени от листа и трева.

„ Вулканичните глухарчета “ и „ Амазия “ отиват на мастърклас през януари 2023, с цел да доразвият концепцията си за артикул или услуга с бизнес проект и поддръжка от ментори. Най-добрата концепция ще получи шанса да се трансформира в сполучлив стартъп и ще бъде подкрепена с в началото финансиране от 7 000 лева за основаване на първообраз. Ecotopia получиха награди от WWF и опция да вземат участие в последващи хакатони. При предпочитание от тима да доразвият концепцията си, те ще получат от WWF и подпомагане за контакти с бизнесмени и вложители.

Panda Labs се реализира в България с поддръжката на фондация „ Америка за България “ и на Kaufland България. Целта на програмата е да открие идващото потомство надарени и стимулирани откриватели и бизнесмени, които ще оказват помощ за решаването на районни и световни проблеми. „ Зеленият “ ритейлър е съидейник на програмата за поредна година в подтекста на своята идея за стабилно развиване и като част от напъните си да ангажира подрастващите с тематиката за устойчивото развиване.

Повече за програмата, можете да намерите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР