Десетки убити протестиращи, обезглавени полицаи, десант на руски парашутисти -

...
Десетки убити протестиращи, обезглавени полицаи, десант на руски парашутисти -
Коментари Харесай

Десетки убити на протестите в Казахстан

Десетки убити протестиращи, обезглавени служители на реда, десант на съветски парашутисти - такива са новините от Казахстан в 5-ия ден на митинги, почнали поради нарасналата цена на пропан бутана. По последна информация от управляващите в Казахстан, 13 са починалите чиновници на силите за сигурност при митингите в най-големия град Алмати. Двама от тях са открити обезглавени, осведоми БНР.

По-рано полиция и военни оповестиха за отстранени десетки стачкуващи, след престрелка тази заран на Площада на Републиката в някогашната столица. Руски медии оповестиха, че след последвалото евакуиране на полицията, стотици протестиращи са се върнали на площада и все още остават там. Плячкосани са офисите на телевизионни канали.

Протестиращи остават по улиците и на различен град, Актау, като летищата там в Актобе и в Алмати не работят. Арабски самолетни компании изцяло прекратиха полетите си до Казахстан, това направи и „ Луфтханза “.

Вчера протестиращите в Алмати нахлуха в разнообразни здания на властта и опожариха някои от тях. Плячкосани са и офиси на телевизионни канали.

Недоволството ескалира макар оставката на държавното управление и обещанието на президента Касим-Жомарт Токаев за връщането на старите цени на пропан-бутана. Токаев приписа митингите на терористи и външно въздействие и изиска помощ от Организацията на Договора за групова сигурност, формирана от някогашни руски републики. Според противостоящи анализатори, митингите ескалират поради дълго трупано неодобрение против властническите ръководства на Токаев и най-много на неговия предходник, Нурсултан Назарбаев, управлявал страната близо 3 десетилетия и към момента считан за водач в сянка.

Тази заран Русия изпрати въздушнодесантни елементи, които съгласно РИА „ Новости “ към този момент са спуснати в Казахстан и вземат участие в обезпечаването на държавни и военни обекти.

По данни на здравното министерство в страната, при митингите в Казахстан са потърпевши над 1000 души, като в лечебни заведения са 400.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР