Десетки творци от Европа присъстваха на прожекцията по време на

...
Десетки творци от Европа присъстваха на прожекцията по време на
Коментари Харесай

Документалният филм на БНТ „Мост към Кристо” с премиера в Словакия

Десетки създатели от Европа участваха на прожекцията по време на фестивала „ Скулптура и обекти " в Братислава

Преди броени дни се състоя премиерата на кино лентата на Българска национална телевизия „ Мост към Кристо " в Словакия по време на влиятелния фестивал „ Скулптура и обекти " в Братислава. Форумът съществува към този момент 22 години и събира създатели от Централна Европа, с цел да показват творбите си в най-хубавите изложбени зали в словашката столица. Основател на фестивала е известният актьор Виктор Хулик, излагал паралелно с Ман Рей, Дюшан и Джаксън Полак, който получи грамота от България за поредното му показване на българската просвета.

Тази година на страната ни бе отредено централно място в Градската изложба на Братислава. Публичната прожекция на „ Мост към Кристо " бе открита от създателя на кино лентата - Евгения Атанасова-Тенева - пред десетки изявени създатели на Стария континент.

„ Привлекателното за публиката име, безспорно е на Кристо, най-известният в света създател от български генезис. Щастлива съм, че филмът пази и разсънва загатна за неговото краткотрайно произведение на изкуството „ Плаващите кейове ". Винаги се пробвам да покажа и невероятната комплексност в работата на Кристо и Жан-Клод. В нея се съдържат толкоз доста неща! Голяма част от хората не си дават сметка за процесите и детайлите, които работите им съдържат и виждам, че това буди същински интерес " - съобщи Евгения Атанасова-Тенева

Подчертан интерес по време на фестивала имаше и към експозицията с фотографии от „ Плаващите кейове " на българина Калин Иванов (започнал като оператор в предаването на Българска национална телевизия „ Ку-ку ", през днешния ден е притежател на няколко награди „ Еми " за операторската и продуцентската си работа в Ню Йорк), както и юбилейната галерия на компетентност „ Скулптура " на Националната художествена академия на България, която тази година отбелязва своята 120-годишнина.

„ Кристо е най-голямото име! Видях го до момента в който върших галерия в Хамбург. Имаше лекция за Райхстага. Беше толкоз въодушевен и цялостен с сила. Само си стиснахме ръцете, само че толкоз го оценявам, че щом българските сътрудници ми предложиха галерия и филм за „ Плаващите кейове ", прегърнах концепцията! " - показа създателят на фестивала Виктор Хулик.

Филмът „ Мост към Кристо " за първи път бе показан в чужбина при започване на февруари тази година в Българския културен център в Берлин. Негови прожекции последваха в Германия - гр. Йена (22 май) и гр. Хановер (29 май). Филмът бе показан от неговия създател и в Рим по време на Дните на българското кино в Италия (28 май). Документалната лента ще бъде излъчена още един път в Германия - на 4 октомври в Гютерсло, в границите на Дните на европейска просвета, където уредниците на локално равнище отреждат особено място на България и нейните създатели.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР