Десетки товарни машини - багери, самосвали и булдозери - бяха

...
Десетки товарни машини - багери, самосвали и булдозери - бяха
Коментари Харесай

Пратиха тежка техника в бедстващото село Слатина

Десетки товарни машини - багери, самосвали и булдозери - бяха превозени до карловското село Слатина, едно от най-засегнатите от наводненията.

Усилията на спешните екипи са ориентирани най-много в разчистването на струпаната с тонове дървесина в центъра на селото, оповестява БНР. 

Започна и обходът на потърпевшите къщи, с цел да бъдат разказани вредите.

Разрушеният мост в центъра на Слатина на процедура е спрял тежката дървесна маса, влачена от локалната река, която е приток на Стряма. Пътят е отвеян. Да бъде разчистен този регион е доста значимо, тъй като е връзката с най-пострадалата част на селото. Сега достъпът става по няколко пешеходни мостчета. Около 20 къщи са необитаеми, тинята в дворовете и постройките е към метър. 74-годишната Сема Рашкова е съумяла да се избави оттам 

" Тук ми е затрупно пред къщата и не мога да вляза. Още вода тече. Няма и къде да изринем калта…Две нощи и един ден валя непрестанно. Изведнъж пристигна вълна от 2-3 метра, напряко щеше да ни удави. Качихме се чак на тавана ".

Доброволци и чиновници на кметството разнасят чаршафи,  одеяла, вода. Военнослужещи оказват помощ да се изрива наслоената по улиците и тротоарите кал, поетапно се чистят дворове и постройки, само че хората напредват постепенно.  Продължават да идват доброволци.

Хората в Слатина споделят, че селото им е преобразено, надяват се последователно да напредне разчистването на големите провали по инфраструктурата и най-много в центъра, където картината е апокалиптична:

" Между Слатина и Розино мостът над р. Стряма е разкъсан и за това са отговорни от РИОКОЗ – идваха, снимаха дърветата, цялата река беше обрасла, щяха да ги режат и там стана същото като тука ".

Ток тук има тук-там, водата не е годна за пиянство. 

 За 12 часа бе планувано началото на брифинг на регионалния шеф на Пловдив Ангел Стоев за обстановката във всички региони, наранени от наводненията.

Междувременно не престават опитите да се отвори пътят, който свързва Богдан със прилежащото Каравелово, само че полиция не позволява коли да стигнат до там.

От рано сутринта десетки доброволци и тежка техника оказват помощ на най-тежко потърпевшите поданици на 3-те села, залети от тежките порои. Четвърти ден локалните хора се борят с последствията от големите количества вода, поради които река Стряма излезе от коритото си и заля десетки къщи, улици и пътища.

Десетки доброволци и служащи от разнообразни компании – " Автомагистрали ", Горското стопанство в Смолян и други с тежка техника работят и разчистват големите наноси и дървени трупи, които тук-там стигат до над 2 метра. Има и доста доброволци, които сами са се организирали да оказват помощ на бедстващите. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР