Десетки специалисти от София и страната преминаха еднодневен курс по

...
Десетки специалисти от София и страната преминаха еднодневен курс по
Коментари Харесай

Хирурзи от ВМА и Франция учат колеги на тазобедрено ендопротезиране

Десетки експерти от София и страната минаха еднодневен курс по тазобедрено ендопротезиране, който се организира на 18.10.2018 година във ВМА.

Съвместно със специфичния посетител – водещият ортопед от Университетската клиника в Дижон, Франция, доктор Пиер Мартц, екипи от Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия направиха две оперативни интервенции, които бяха следени онлайн посредством телемост от участниците в курса.

За втора поредна година организираме гостуването на прочут и потвърдил се в Европа експерт в региона на тазобедреното ендопротезиране. Идеята е да споделим опит при подмяната на съответен модел става (Dual Mobility Cup), който в последните 2-3 години доста бързо навлиза както в Западна Европа, по този начин и у нас, изясни началникът на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия професор доктор Неделчо Цачев.

Той разясни, че програмата е интензивна и по тази причина е ориентирана към сътрудници с опит, а не към начинаещи ортопеди с готовност. Целта е експертите, които имат афинитет към тазобедреното ендопротезиране, да се обогатят с нови техники и тънкости.

Новият модел става има доста преимущества, пациентите се възвръщат доста добре, разясни още проф. Цачев.

Сами виждате, че тематиката не е нещо ново и революционно. Впечатление прави, че се почистват някои елементи, които в България доста постоянно ги подминаваме. А това е извънредно значимо за една методика – да има сполучливо приложение. Смятам, че този курс е от икзлючителна значителност и приветствам професор Цачев за самодейностите в тази тенденция, които прави през последните години, разяснява при старта на курса началникът на ВМА бригаден военачалник професор доктор Венцислав Мутафчийски, дм.н., FACS.

Той засвидетелства цялостната поддръжка на управлението на болничното заведение във връзка с сходни начинания в структурата на ВМА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР