Десетки шуменци излязоха на пореден мирен протест в памет на

...
Десетки шуменци излязоха на пореден мирен протест в памет на
Коментари Харесай

Шуменци на протест заради загиналата в катастрофа Светомира

Десетки шуменци излязоха на следващ кротичък митинг в памет на починалата при злополука в града 22-годишна Светомира Станчева на мястото на пътното произшествие – към кръгово кръстовище на бул. „ Симеон Велики “.

Протестът се състоя откакто с разпореждане на прокурор от Софийската градска прокуратура мярката за неотклонение на Жечко Кюркчиев, предизвикал злополуката, при която почина младата жена, от " домакински арест " бе променена в " парична гаранция " в размер на 25 000 лева. 

„ На прокуратурата ръцете са вързани, тя извършва своите отговорности, само че има закони, които не са променяни от 60-те години на предишния век “, сподели пред публицисти бащата на починалото момиче Анатоли Накев.

„ Това е единствената мярка, която може да бъде наложена на Жечко Кюркчиев към този миг. Ние с моята брачна половинка и дъщеричка сме се научили в тези два месеца на самообладание. Търпението на нас ни дава повече мощ в сравнение с подозренията. Искам всеки, който е обвързван освен с нашия, само че и с всички сходни случаи в страната да си свърши професионално работата. Всичко останало са спекулации и съмнение на хората към институциите. Ние имаме вяра в тях и уповавам се и те да отвърнат с професионално отношение към нашето доверие “, сподели още Накев. 

Той показа пред публицисти призната на кръгла маса в София на 24 ноември Пътна карта, направена от Института за пътна сигурност, която предлага " нов модел на ръководство ". Както Българска телеграфна агенция заяви, главните стълбове в нея са структурни промени в ръководството на риска, нов закон за придвижване по пътищата, основаване на отворена осведомителна система по сигурност на придвижване по пътищата и други.

„ Тази пътна карта е за развиване на сигурността на придвижване по пътищата в България до 2024 година, която ще бъде публикувана и посредством обществените мрежи, и се надявам да бъде призната от Народното събрание. Делото още не е влезнало в съда. Докато бъде импортирано за разглеждане се надявам и на някакви по-добри резултати от ръководещите за правосъдна промяна “, сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция Накев. 

Както Българска телеграфна агенция заяви, младата шуменка почина при злополука на 28 септември вечерта на кръгово кръстовище на бул. „ Симеон Велики “ в града. Апелативният съд във Варна удостовери определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домакински арест бе подложен 18-годишният лидер Жечко Кюркчиев, провокирал злополуката, довела до гибелта на 22-годишното момиче и до телесна щета на друга жена. 

С разпореждане на прокурор от Софийската градска прокуратура мярката за неотклонение на Жечко Кюркчиев  от  " домакински арест " бе променена в " парична гаранция " в размер на 25 000 лева. 

Общинската комисия по сигурност на придвижването в Шумен на съвещание на 2 ноември реши като първи ограничения за ограничение на пътните катастрофи на кръговото кръстовище, където почина 22-годишна жена, да бъде сложена светлинна сигнализация, указваща оптималната скорост за придвижване в сектора, както и да се проучат опциите за закупуване и монтиране на стационарна камера за следене на скоростта.

Проектантът на кръговото кръстовище инж. Павлин Сурилов сподели на съвещанието, че то е построено съгласно нормативните условия. 

Кръговото кръстовище в Шумен, където почина дамата, не дава отговор на нормите. „ В обсъжданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия “, съгласно експертно мнение на Европейския център за транспортни политики.  

Разследването за злополуката в града, при която почина младата жена, е поето от националното разследване. Освен това прокуратурата е почнала следствие по случая със самозапалилия се автомобил, който Кюркчиев е карал и е бил оставен на паркинг на Министерство на вътрешните работи. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР