Десетки румънски интелектуалци подписаха публичен призив срещу кампанията в полза

...
Десетки румънски интелектуалци подписаха публичен призив срещу кампанията в полза
Коментари Харесай

Румънци: Кампанията за референдума се превръща в антиевропейско движение

Десетки румънски интелектуалци подписаха обществен апел против акцията в интерес на планувания за този уикенд референдум за дефиницията на фамилията, която съгласно тях се е трансформирала в антиевропейско придвижване, подкопаващо националните ползи, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

Призивът е подписан от 39 души, измежду които преподаватели, артисти, учени, писатели и други, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Това, което първоначално изглеждаше като хомофобско придвижване, се трансформира в най-мащабната антиевропейска демонстрация от средата на 90-те години до през днешния ден ", акцентират те. Интелектуалците желаят " назначение на парламентарна комисия, която да проверява операциите, които трансфораха референдума в придвижване, което подкопава националните ползи на румънската страна ".

" Действията, целящи да активизират 6-те милиона души, нужни за признаването на референдума, наименуван " за обичайното семейство ", доближиха напоследък немислими пропорции (...) Стана транспарантна готовността на политиците да стигнат " до край " в атентата си против демокрацията за да открият един вид властническа олигархия с теократични акценти, сходна на тази в Русия ", показват подписалите апела.

Интелектуалците акцентират в умозаключение, че " Европа, демокрацията и човешките права са единственият заслужен за следване път за Румъния ".

На 6 и 7 октомври в Румъния ще се състои референдум за смяна на конституционната формулировка на фамилията, с цел да бъде конкретизирано, че то се основава на съюз сред мъж и жена, а не сред съпрузи, както е сега. Организирането на допитването беше решено, откакто гражданското придвижване " Коалиция за фамилията " събра подписите на 3 милиона румънци и внесе самодейността в Народното събрание.

Същевременно Зиаре цитира и обява на някогашния водач на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) Марко Бела, който споделя, че няма да взе участие в референдума за смяна на дефиницията на фамилията в конституцията. " Защото не желая този референдум да бъде годен... Защото ще последва друга самодейност. Първата евентуално ще бъде за аборта, след това за държавната вяра, по-късно за смъртно наказване... ", написа той.

Миналата седмица над 900 етнически унгарци в Румъния подписаха петиция за протест на референдума, предупреждавайки той може да се трансформира в " рисков казус ", ориентиран против малцинствата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР