Десетки роднини работят във Върховния административен съд (ВАС), съобщава в.

...
Десетки роднини работят във Върховния административен съд (ВАС), съобщава в.
Коментари Харесай

„Сега“: Десетки роднини работят във ВАС

Десетки родственици работят във Върховния административен съд (ВАС), оповестява в. „ Сега “, базирайки се на разкази на магистрати, които са преброили близо 50 души със солидни връзки.

Роднински връзки има както сред съдии и чиновници, по този начин и сред самите чиновници. Съдиите във Върховен административен съд са 93-ма. В администрацията работят 236 души, 43-ма от които са правосъдни помощници.

Губим десетки каузи и даваме милиони всяка година поради решения в Страсбург

Поне 8 от съдиите имат родственици, които работят в съда – деца, братя, сестри, племенници, съпрузи .

Синовете на двама от магистратите са правосъдни помощници. Дъщерята на секретарката на ръководителя е правосъден асистент, брачната половинка на служителя по сигурността на информацията също е в съда, там работят и свекърви и снахи, майки и дъщери, татковци и дъщери, сестри, съпрузи, лели и племенници.

От съда не отхвърлиха фамилните връзки и дадоха отговор, че съгласно правилника на съда няма спънка чиновниците да имат роднинска връзка със съдии.

Асен Мингов, правосъден асистент и наследник на Анелия Мингова уточни:

„ Поставянето на ограничаване за роднински връзки би уязвило правилото на свободата на труда “ .

Служителите нямали законово обвързване да заявяват роднински връзки.

Въпреки това обаче от Върховен административен съд прегледали свидетелствата за съдимост на всички. Така било открито, че в съда като деловодители работят децата на двама от съдиите, а децата на други двама са правосъдни помощници. Кои са те – от съда не дадоха отговор, тъй като това били персонални данни.

Върховен административен съд постоянно е бил апетитно място за правосъдните помощници

и е добра писта за кариерното им израстване до съдии, отбелязва изданието и напомня, че наскоро състезанието там завоюва и брачната половинка на Яне Янев – Галя Янева, която преди този момент беше асистент в Градския съд, само че се провали на атестацията след ерата „ Владимира Янева “.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР