Десетки работници и служители от НСИ излязоха на протест пред

...
Десетки работници и служители от НСИ излязоха на протест пред
Коментари Харесай

Служители на НСИ на протест с искане за увеличение на заплатите им с по 500 лв.

Десетки служащи и чиновници от Национален статистически институт излязоха на митинг пред административната постройка на ведомството в София. Основното искане на протестиращите е нарастване на тяхното заплащане, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Освен в столицата, чиновници на Национален статистически институт излязоха на митинги и в други градове на страната като стадий от прекосяването към ефикасни протестни дейности.

Протестиращите упорстват за нарастване на работните заплати във ведомството с идентична сума за всички работещи, като нарастването да бъде най-малко 50% в перо „ разноски за личен състав " или 11,5 милиона лв. на годишна база. Към момента междинната работна заплата в Национален статистически институт е под 1300 лв., а постоянно статистиците по териториални поделения получават под 1000 лв. заплати.

От тези данни излиза наяве, че първото тримесечие на 2023 година от 120 държавни институции Национален статистически институт е на 114-о място по мярка на междинната работна заплата, а териториалните поделенията на Национален статистически институт са на 118-о място.


Председателят на Национален статистически институт доцент доктор Атанас Атанасов съобщи, че сътрудниците му са в правото си да стачкуват, тъй като заплатите в Национален статистически институт са едни от най-ниските заплати в държавната администрация. Той посочи, че властта не ги е поканила на диалози, само че чакат покана. " Това не са политически митинги, това са трудови митинги ", безапелационен е Атанасов.

Протестиращите скандират " Достойни заплати ", " Чуйте ни ", както и " Подкрепа ".

Рая Петрова, ръководител на КТ " Подкрепа " в Национален статистически институт разясни, че настояванията им са същите каквито и преди - увеличение на заплатите, тъй като предходният митинг не дал резултат. Тя обаче посочи, че има подписан ангажимент на държавното управление към статистическата система у нас, и в този документ има уговорка, че ще бъдат " подкрепени финансово ". " В тази си част държавното управление не извършва уговорката към професионалните статистици. Ние желаеме да бъдем чути. Искаме специалността ни да бъде почетена, тъй като ние сме съществено ангажирани с теоретичен труд хора. Искаме почтени хонорари и средства за прехрана ", уточни Петрова.


" Продължаваме да желаеме да имаме най-малко по 500 лв. на човек нарастване на заплатите. Искаме Денков да ни почете и да направи една среща с представители от нас и управлението, с цел да ни чуе ", добави тя.

Протестиращите чиновници държат табели с надпис: " Ще протестираме толкоз дълго, колкото би трябвало ", " Този път ще се наложи да ни чуят ", " Няма да мълчим повече ", " 0% нарастване на заплатите ли заслужаваме ", " Вие би трябвало да извършите промяната ", " Господин Денков за какво ни принуждавате да стачкуваме ", " Протестите няма да спрат ", както и " Стига извършения на наш тил "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР