Десетки птици бяха открити мъртви в района на Басарбовския манастир

...
Десетки птици бяха открити мъртви в района на Басарбовския манастир
Коментари Харесай

Откриха десетки мъртви птици край Басарбовския манастир

Десетки птици бяха открити мъртви в региона на Басарбовския манастир край Русе. Те са пойни дроздове и от Областната дирекция по сигурност на храните към този момент ги изследват за птичи грип. Това е втори сходен случай в рамките единствено на 2 седмици в Русенския район.

Както се разхожда край Басарбовския манастир, фамилията на Мария Златанова се натъква на десетки мъртви птици. Жената признава, че в никакъв случай не е виждала сходна всеобща гибел на пернати.
Мария Златанова: Разхождам се през вчерашния ден по Басарбово. И от двете страни на пътя – безчет доста птици, умрели на пътя. Представям ви, вътре в случай че навлезеш, защо става въпрос. Не може в границите на 200-300 метра да видиш 40-50 умрели птици. Потресаваща панорама.
Според орнитолози евентуалната причина за гибелта на дроздовете е студът, който е сковал крилете им. Подобна беше обстановката и в Лесопарка „ Липник “, където преди към седмица десетки птици също бяха открити мъртви. Мария Златанова обаче допуска, че е допустимо те да са били заболели.

Мария Златанова: Има доста прясно умрели птици, които няма по какъв начин да са от студа.
И по тази причина дроздовете към този момент се изследват за птичи грип от Областната дирекция по сигурност на храните. Очаква се резултатите да излязат до дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР