Десетки природозащитници протестират пред сградата на Министерския съвет в София.

...
Десетки природозащитници протестират пред сградата на Министерския съвет в София.
Коментари Харесай

Еколози пресрещат министрите с искане да не се строи в Камчия

Десетки природозащитници стачкуват пред постройката на Министерския съвет в София. Недоволството им е под надпис " Долу ръцете от българската природа " с искане да бъдат непокътнати Камчийски пясъци и другите естествени явления в страната ни, заяви БНР.

Конкретният мотив е отпадането на възбраната за градежи в предпазена зона Камчия . Въпреки че екоминистърът разпореди преди дни анулация на противоречивата заповед, еколозите от обединението " За да остане природа в България " и самодейността " Зелени закони " виждат трайно решение против противозаконното строителство в развалянето на така наречен горски заменки в региона на Камчийски пясъци.

Протестиращите ще посрещнат министрите преди постоянното държавно съвещание . Еколозите упорстват за повреждане на противозаконните заменки, облагодетелствали преди 2009 година видни предприемачи с евтини крайбрежни парцели. Частните лица да получат назад горите си в Централна и Западна България, а Камчийски пясъци да стане още веднъж държавна благосъстоятелност, приканват природозащитниците . Според тях по този начин ще се опази плажът.

Еколозите напомнят последните случаи на нелегално строителство край Алепу и Синеморец и упорстват за въвеждането на специфична отбрана и неотложно прекъсване на всички градежи по Черноморието.

" Как да живеем на място с тотално унищожена природа ? Цялото крайбрежие е застроено, продадено, сменено в прорез със закона ", питат протестиращите.

" Свидетели сме по какъв начин за следващ път следващи кътчета от природата ни, към този момент предпазени, да ги подарят на така наречен " вложители " или " строители ", чиято единствена цел е облага, като взимат от страната нещо доста скъпо на безценица ", обявиха природозащитници, протестиращи пред Министерския съвет.

Андрей Ковачев от " За да остане природа в България " съобщи, че никой не е чул властта да споделя, че те ще спрат в действителност строителството в предпазената зона Камчия.

" Камчийски пясъци са най-дивата част от нашето крайбрежие . Навремето едни компании, свързани с " Райфайзен банк " изкупиха със заменки тези територии и в самостоятелния български Върховен административен съд анулираха предпазената околност с изцяло неуместни претекстове ", сподели Ковачев.

След това ръководещите актуваха тези територии като земеделска земя и дюната става земеделска земя 10 категория . Това е безумство, с цел да може по-късно да се обърне в застроена територия, изясни Ковачев.

По думите му в този момент ръководещите не споделят, че ще спрат строителството. " Не единствено в Камчийски пясъци, а на всички места в тези зони би трябвало един километър да не може да се строи във вътрешността към сушата . Едното нещо, за което настояваме, е в този момент да спрат заменките в региона, тази територия още не е държавна, тя не може да е частна , само че никой не подхваща дейности тя да стане държавна ", сподели Ковачев.

Вече има стартирани процедури в Европейската комисия и едната от тях е за тези заповеди за градежи, добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР