Десетки пловдивчани се събраха в Цар-Симеоновата градина за откриването на

...
Десетки пловдивчани се събраха в Цар-Симеоновата градина за откриването на
Коментари Харесай

Откриха паметника на изключителния дарител Димитър Кудоглу в Цар-Симеоновата градина

Десетки пловдивчани се събраха в Цар-Симеоновата градина за откриването на бюст-паметника на изключителния български донор Димитър Кудоглу.
Прочетете още
Слово произнесе историкът Стефан Шивачев. „ През май 1951г. пловдивчани са потресени от бюст-паметника на Кудоглу. В яростно писмо до ръководителя на градския национален съвет членът на ефорията на Домът на благотворителността и националното здраве Недко Каблешков написа: „ Какво зло е сторил този мъртвец, та се изхвърля по този метод бюстът, подложен там през 1940г. “, сподели Шивачев.

Същият въпрос си задават и гневните пловдивчани през 1973 година, когато властта взема решение да доизличи паметта на Димитър Кудоглу и да събори построения с негови средства Дом на благотворителността и националното здраве.



Нещо повече, проведена е протестна акция и в подписка своята гражданска позиция декларират архитекти, инженери, жители. Шивачев напомни думите на Кудоглу, които той изрича малко преди гибелта си: „ Душата ми се цялостни като виждам Дома. Това е моята същинска рожба “.

Историкът напомни обстоятелството, че за издръжката на дома меценатът обезпечава над 39 млн. лева, а дарените на Пловдив и на българския народ парцели са на стойност над 26 млн. лева с тази благотворителност Кудоглу се подрежда до Васил Априлов и братята Евлоги и Христо Георгиеви.  

„ Щастлив съм, че през днешния ден се възвръща историческата памет на Пловдив. Дълбок реверанс пред огромния българин и огромния пловдивчанин Кудоглу “, сподели кметът Здравко Димитров.

От името на наследниците приказва Пенчо Братанов, който благодари за напъните на отдел „ Култура “ на Община Пловдив, на скулптурите Свилен Костадинов и Огнян Читаков, на проектант Петко Прокопиев.

„ Този бюст-паметник е бил един мемориал, който признателните пловдивчани са желали да завещаят на идните генерации, с цел да припомня за християнските благодетели, държали будно и живо българското общество “, сподели Братанов.

На финала той връчи почетни плакети на всички „ виновници “ бюст-паметникът на Димитър Кудоглу още веднъж да бъде в Цар-Симеоновата градина.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР