Десетки пловдивчани и гости на града се събраха в двора

...
Десетки пловдивчани и гости на града се събраха в двора
Коментари Харесай

С автентично пушкало: Майстор Кирил Коликов даде старт на Седмицата на традиционните занаяти

Десетки пловдивчани и посетители на града се събраха в двора на Етнографския музей за откриването на Седмицата на обичайните занаяти. Празникът стартира с музикален привет на надарените деца от Фолклорния танцов отбор " Иглика ", които бяха бурно приветствани от присъстващите. В това време в двора кипеше труд. Майстори грънчари, свещари, ковачи, ножари, кожари, дърворезбари, кошничари, бижутери, везбарки, майсторки на правене на кене и изплитане на колан с кори, изработка на билкови мехлеми стояха зад цветните си и отрупани с красиви произведения маси.
Прочетете още
" На днешната дата православната черква празнува рождението на свети Йоан Кръстител и постоянно обредите и традициите на празника Еньовден се припокриват. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето трепти и играе. И който види пръв това, ще бъде здрав през цялата година. Затова по изгрев всеки би трябвало да се обърне с лице към слънцето и през рамо да следи сянката си. Отразява ли се цяла, здравето ще бъде с нас постоянно. Отразява ли се на половина - би трябвало да потърсим лекарска помощ, споделят националните обичаи ", описа един от моторите на събитието Гроздалина Георгиева.

Официален старт на форума с пистолетен залп даде майсторът ножар Кирил Коликов. Той благодари на присъстващите за това, че не престават да пазят традициите живи.

" Винаги когато идва това събитие, си напомням едно доста значимо нещо. И то е, че занаятите в Пловдив в никакъв случай няма да изчезнат, да умрат. Имаме за какво да се гордеем - имаме доста добре работеща Занаятчийска камара, поддържаме улица на занаятите, имаме и извънреден Етнографски музей. Той се разраства. Това ще се случи и с другите музеи, тъй като имат какво да демонстрират. Всички ние работим с идеята да поддържаме майсторите, да демонстрираме тяхната активност, а те от своя страна да вършат това, което вършат най-добре - да опазват паметта и да предават на идващите генерации магията на нашите занаяти ", сподели зам.-кметът по просвета Пламен Панов. Той благодари на шефа на музея Ангел Янков и екипа му за поредната и отдадена работа, както и на Регионалния център на ЮНЕСКО за поддръжката.

" Благодаря на Ангел Янков и Гроздалина Георгиева, че ни направиха част от този празник. В едни разломни времена, шефът на Етнографския музей в Пловдив съумява да събере разнообразни майстори, представители на разнообразни институции, да притегли младите. И всичко това със средствата на културата, разговора, хармонията ", сподели изпълнителният шеф на Регионалния център на ЮНЕСКО доктор Ирена Тодорова.

Седмицата на занаятите продължава до неделя и с забавна съпътстваща стратегия.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР