Десетки миряни участваха в празника на св. Харалампий в СамоковПравославната

...
Десетки миряни участваха в празника на св. Харалампий в СамоковПравославната
Коментари Харесай

Десетки миряни участваха в празника на св. Харалампий в Самоков

Десетки миряни участваха в празника на св. Харалампий в Самоков
Православната черква уважава на днешната дата свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец и св. мъченица Валентина. По този мотив Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Самоков и отслужи празнична литургия в митрополитския храм „ Успение на св. Богородица “, чийто северен трон е отдаден на св. Харалампий.

В богослужението присъединяване взеха ик. Михаил Колев, предстоятел на храма и архиерейски наместник на Самаковска духовна околия, ик. Емилиян Христов и духовник Емилиян Дамянов от Самоков, духовник Костадин Тренев от София, йеродякон Вартоломей и четирима дякони: Георги Читалов, Георги Марков, Лука Китин и Димитър Николов, оповестиха от Софийска света митрополия.

Празникът събра десетки самоковци, измежду които кметът на Самоков Владимир Георгиев, ръководителят на пчеларите в града Йордан Йорданов и други общински чиновници.

Денят на св. Харалампий се празнува като ден на пчеларите и християните носят в храма пчелен мед, който се освещава и носи за благословение в домовете. Осветеният мед се съхранява и се яде през годината за здраве и изцерение на душевни и телесни заболявания.

Традицията да се освещава на мед се основава на житието на светеца, което споделя за чудесното му излекуване след страшните изтезания и за дългия му земен живот (светецът умира на 113 години), и е обвързвана с националната медицина, съгласно която медът има изключителни лечебни свойства. Затова след заамвонната молитва, еп. Поликарп и духовниците осветиха многочислени приношения от мед, сложени в центъра на храма.
 Денят на св. Харалампий се празнува като ден на пчеларите и християните носят в храма пчелен мед Денят на св. Харалампий се празнува като ден на пчеларите и християните носят в храма пчелен мед / БГНЕС
В края на Литургията, застанал на архиерейския престол владиката произнесе проповед за живота и мъченическия героизъм на светеца. Той напомни твърдостта му като просветител на вярата в Господ Иисус Христос, търпението и мъжеството, с които е понасял страданията, и чудесните прояви на Божията мощ при неговото излекуване, станали причина голям брой езичници да одобряват Христовото обучение. Той акцентира, че светецът освен е съумял да резервира своята религия чиста, без да се отхвърли от Нашия Господ Иисус Христос, само че и със своето служение, със своите молебствия е съумял да запази още доста индивиди в истините на светата православна религия.

Викарният свещеник преподаде на многочислените християни архипастирския благослов на Негово Светейшество, Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и поздрави предстоятеля на храма иконом Михаил Колев. В знак на респект и почитание, отец Михаил поздрави с прелестни слова еп. Поликарп от името на църковното настоятелство и храмовото свещенство.

В края на богослужението, дружно с нафората, епископът раздаде на присъстващите, в чест на св. Харалампий по едно малко бурканче с мед, квалифицирано от църковното настоятелство.

След литургията, свещеник Поликарп, дружно с духовниците разгледаха постройката на архиерейското наместничество, която се намира в двора на църквата и даде своите рекомендации и пожелания за нейното устройване. Владиката посети още близкия храм „ Св. Николай “, който е извънреден по своята архитектура и иконопис и който след дълги години отвори порти за енорийски живот. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР