Десетки класни лекоатлети пристигат идната седмица за да стартират в

...
Десетки класни лекоатлети пристигат идната седмица за да стартират в
Коментари Харесай

Маратон Варна 2019 привлича елитни атлети от цял свят

Десетки класни лекоатлети идват идната седмица с цел да започват в Маратон Варна. Поредното, четвърто издание е планувано за идната неделя, 12 май, събитието още веднъж е част получилата към този момент голяма известност атлетическа верига под мотото „ Бягането като метод на живот “. Поредицата от маратони започва на 31 март в Стара Загора и ще приключи есента с Wizz Air София Маратон на 13 октомври.

Проектът е напълно съгласуван с политиката на Министерството на младежта и спорта за развиването и популяризирането на бяганията. Наред с феновете, на старт тази година ще застанат доста елитни маратонци. Те идват в морската ни столица с влиятелни визитки и с упоритост да подобрят върховете на трасето. В класическата отдалеченост на 42.195 км още веднъж ще забележим Ахмет Насеф. Представителят на Италия, който е с марокански генезис и е женен за българка ще пази купата си от предходната година и ще гони трета победа за последните 4 години във Варна. Сред елитната група ще бъде и вторият от предходната пролет Абел Роб, представителят на кенийската школа е вицешампион на Софийския маратон. Кенийската армада се укрепва от спечелилия на Маратон Стара Загора преди месец Осеа Тюей, изпреварил тогава единствено с 3 секунди в инфарктен заключителен спринт Ахмет Насеф.

Във Варна ще забележим още Юсеф Сбаи от Мароко и Ендрю Мангата от Кения, които се подредиха надлежно трети и четвърти в Стара Загора. Всички като се изключи Роб си осигуриха присъединяване в борбата за огромния джакпот от 20 000 лева, защото приключиха под 2.25 ч. преди месец в града на липите при мъжете. С място в разногласието за джакпота може да се похвали и втората от Стара Загора Рут Матебо, финиширала под 2.45 ч. Кенийката сензационно бе изпреварена тогава от Вира Овчарук. „ Страшно скърбя, че не мога да опитам да продължа победната си серия и във Варна, само че имам дълготраен ангажимент към Маратона в Дъблин, който е на 5 май, “ съобщи украинката. За сметка на това Рут Матебо ще преследва трета поредна победа по варненските улици и ще се опита да усъвършенства личния си връх на трасето.

Припомняме, че Рут се прочу с това, че две следващи години завоюва независимо огромните
бонуси от по 20 000 лева, като най-добре показала се в българската маратонска верига. Тя обаче ще срещне мощната опозиция на сънародничката си Джейн Мбого, идваща като победителка на полумаратона в Клуж този месец с 1.16:15 ч. Още една атлетка добавя кенийската тройка – Каролин Чероно е с персонален резултат 2.40 ч. от маратон в Италия. Мароканската школа ще бъде показана от Илхам Ел Маруди, спечелила бронз в Стара Загора преди месец.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР