Десетки журналисти от много български медии се събраха на протест

...
Десетки журналисти от много български медии се събраха на протест
Коментари Харесай

Журналисти на протест пред БНР в подкрепа на Силвия Великова

Десетки публицисти от доста български медии се събраха на митинг пред постройката на Българското национално радио, откакто през вчерашния ден публичната медия смъкна от ефир известния правосъден кореспондент и водещ на утринния блок "Преди всички " Силвия Великова.

По-късно шефовете на радиото обърнаха на 360 градуса позицията си и оповестиха, че връщат Великова в ефир. Това обаче не спря журналистическия митинг, като участниците в него подчертаха, че главното не е за какво някой е отхвърлен или върнат, а за какво България остава на 111-то място по независимост на словото.

Силвия Великова е добре позната на всички, това е човек, който е прочут с неуместните си въпроси, с повече от 20 години опит. Много е любопитно по какъв начин в социална медия се протяга ръка ден за ден на човек, разяснява пред БТВ журналистът Емилия Милчева.

Колегата ѝ Стефан Миланов, който също отразява правосъдния сектор, добави: "Въпросът е да ни се покаже, че всичко може, което е същински нетърпимото и обидното ".

От Управителния съвет на БНР излязоха със мнение, съгласно което липсва обективно и независимо отразяване на част от тематиките и шефът на "Хоризонт " би трябвало да предложи механизъм за обезпечаване на плурализъм.

Рокадата с Великова от радиото изясняват и с наложена глоба от Съвет за електронни медии поради изнесени персонални данни на дете в границите на наличие, в правенето на което е взела участие и тя. И още: "По време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушаване на Кодекса на труда, е взела участие в предаването "12+3 " като в ефир тя е призовала слушателите да вземат присъединяване в митинг. Публичното показване на едностранна позиция в ефира на публичното радио е неприемливо и непрофесионално нарушаване на журналистическите стандарти и етични правила ".

Днес сутринта "Хоризонт " не излъчваше в ефира. Поради профилактика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР