Десетки жители се събраха пред сградата на Общински съвет-Пловдив, за

...
Десетки жители се събраха пред сградата на Общински съвет-Пловдив, за
Коментари Харесай

“Долу ръцете от Альоша!“: Десетки пловдивчани бранят паметника с протест пред Общински съвет

Десетки поданици се събраха пред постройката на Общински съвет-Пловдив, с цел да защитят Паметника на Съветската войска, по-познат като Альоша. Със викания и лозунги те се опълчиха на концепцията огромният паметник, който се издига на върха на Бунарджика, да бъде изместен. 
Прочетете още
„ Пловдив е град с хилядолетна история и с богато културно-историческо завещание и Альоша е неизменима част от историята на града ни. Това е светотатство по отношение на хората, които са дали живота си в битката против кафявата чума, светотатство по отношение на паметта на 300 000 български бойци, починали в тази война. Това е пренаписване на история. В Обществото ни има голям проблем – нацизма и фашизма се връщат “, сподели рпотестиращата Весела Станчева.

Протестиращите развяха плакати  " Общинския съвет няма място за нацисти! ",  " Альоша - ДА, фашизъм - НЕ ",  " Заедно сме по-силни " и " Долу ръцете от Альоша ". Освен бълрагският трикольор, жителите развяха и съветски флагове. 



На митинга дойдоха и Мая Манолова, която бе деятелен съперник на концепцията за унищожаване на МОЧА в София. От Българска социалистическа партия дойде зам.-председателят на групата на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин.

„ Ние предлагаме един честен акт на Общинския съвет, да прочетем действителната история на България – че в интервала 1944-47г. страната ни е окупирана, а народът е претърпял доста несгоди в този относително къс откъслек от време. Знаете – натрапен е тоталитарен комунистически режим, а жертвите са хиляди. Този монумент символизира това! Заради незадоволителните промени в просветителната ни система след 90г. Водят до това, че българите считат Альоша за български знак. А той не е подобен!, аргументира се вносителят на предлагането за пренасяне на паметника Владимир Славенски от Демократична България.



От представителите на Българска социалистическа партия в локалния парламент са изготвили декларация срещу решението, която ще бъде прочетена пред съветниците.

Припомняме, че през днешния ден обаче не е денят, в който ще бъде решена ориста на Альоша. След противоречиви диспути и необятни различия освен измежду общинските съветници, само че и в обществото – локалния парламент взе решение първо да извърши обстойна инспекция на техническата и финансова част, с по-късно може да се пристъпи и към провеждането на локален референдум по мотива.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР