Десетки известни български спортисти и шампиони застанаха зад каузата за

...
Десетки известни български спортисти и шампиони застанаха зад каузата за
Коментари Харесай

Топ спортисти и артисти подкрепиха създаването на първия в Европа спортен център за онкоболни

Десетки известни български спортисти и първенци застанаха зад идеята за създаване на първия в Европа оздравителен състезателен център за хора с онкологични болести.

Петър Стойчев, Тервел Пулев, Мария Петрова, Златните девойки, Тереза Маринова, Невяна Владинова, Владимир Николов и Александър Николов са дребна част от първенците, които подариха спортни продукти с колекционерска стойност, с цел да се даде старт на благотворителния аукцион, средствата от който ще бъдат в помощ на първия по рода си състезателен център за онкоболни. В него миналите през диагнозата ще могат в предпазена среда и под грижите на опитни експерти да се съсредоточат върху физическото и психическото си възобновяване.

Зад плана на Фондация „ РеСтарт “ стои тройка от амбициозни и упорити хора. Основател е Ива Филипова. Тя самата преди повече от 7 години е диагностицирана с рак на млечната жлеза. Ива освен побеждава заболяването, само че се трансформира и във подстрекател на доста онкоболни със специфична възстановителна стратегия с фитнес извършения.
Тя минава през редица образования в Канада и през днешния ден е единственият дипломиран експерт в България. Има документ от CANFITPRO (Canadian Fitness Professionals) и C.E.T.I (Cancer Exercises Training Institute) като BCRBS (Breast Cancer Recovery BOSU Specialist).

„ Аз към този момент работя с дами с онкологично заболяване в мое студио в Лозенец, което отворих със събствени средства - сподели още Ива Филипова. - Малко е това студио. Винаги съм мечтала за огромен фитнес, в който да има място за безусловно всички уреди, тъй като сега съм взела това, което аз считам, че ще ми бъде нужно в моята работа с дамите.
Необходимо е помещение, което да превърнем във фитнес зала с разнообразни уреди. Хората с онкологични болести имат потребност от напълно естествен фитнес. Тези, които вървят на химиотерапия, са с доста невисок имунитет и би трябвало да бъдат следени. Уредите по този начин би трябвало да бъдат ситуирани, че да има най-малък късмет да се ударят.
Освен това залата да не бъде с достъп за всички хора, а единствено за онкоболни, тъй като някои са без коса, там смъкват перуките и може да се тормозят. Искам всеки с тази диагноза да може свободно да влезе в залата, където особено подготвени за характерната работа инструктори и треньори ще изясняват кой апарат защо е. Като условие номер едно е да бъде безвредно за всеки. “

Председателят на Фондация „ РеСтарт “ Искрен Зографски е от семейство на знатни лекари, актьори и политици от времето на царска България. Самият той е стихотворец, сполучлив съветник по недвижима благосъстоятелност, увлича се по изкуството и споделя същата орис като тази на Ива. Любимата на доста хора актриса Стефания Колева е и квалифициран арттерапевт. Тримата обявиха, че имат потребност от помощта на цялото общество, с цел да създадат център от ново потомство за лечения за душата и тялото на хората, борещи се с подлата болест.

На 22 октомври от 11:00 ч., на откритата сцена на Студио за документален спектакъл VOX POPULI в " Княжеска градина " беше даден формален старт на благотворителния търг „ Рe: МИСИЯ НОВ ЖИВОТ “.

Част от продуктите са топка за снукър от Рони О’ Съливан, особено подписан образец от романа " Остайница " на писателката Рене Карабаш, който чака и своята екранизация, картини от Иван Яхнаджиев, рисувани с деца и други
Зад идеята застават още Румяна Нейкова, Ивет Лалова, Ансамбълът по художествена гимнастика, Евгения Раданова, Георги Глушков, Армен Назарян, Таня Богомилова, Йорданка Благоева, Стойка Кръстева, Елица Василева-Атанасиевич, Български футболен съюз – ПФК “Левски ”, ПФК ЦСКА – София, ПФК “Славия ”, ПФК “Локомотив 1929 ” София, Дом на киното и други.

„ Столична община застава зад идеята на Фондация „ РеСтарт “ за основаване на Център за физическо и психическо възобновяване на хората с онкологични болести, за пространство, което да дава повече усмивки на хората “, сподели на откриването Мирослав Боршош, заместник-кмет на Столична община.

„ От Столична община доста ни поддържат. Търсим задоволително огромно помещение с нисък наем - сподели Ива Филипова. - Така ще може по-голяма част от средствата, събрани от Фондацията, да отиват за безвъзмездни фитнес тренировки на хора с онкологични болести, които не могат да си разрешат да заплащат на персонален треньор. А спецификата на работата с тези хора изисква самостоятелни, а не групови тренировки. “

„ Тази акция е извънредно значима за всеки от нас - сподели Неда Соколовска от Студио за документален спектакъл „ VOX POPULI “. - Трябва да се грижим за възобновяване, за приемането на онкоболните в обществото. Да няма задръжки, предубеждения и да бъдат стигматизирани хората, които са заболели или са страдали от това заболяване.
На събитието участваха и доста хора, борещи се с рака, както и лекари онколози. „ Много е значимо да има поддръжка за сходни начинания, тъй като е потвърдено, че заниманията с фитнес подкрепят и усъвършенстват общата преживяемост на болните “, сподели доктор Вера Мегданова - Чипева, онколог от ИСУЛ.

До края на откриването бяха продадени 10 картини на художника Иван Яхнаджиев. „ Очакваме в благотворителния търг да се включат хора с положителни сърца, тъй като идеята е обща, за всички ни, изключително за болните и за хората, чиито близки страдат от това заболяване “, сподели още Ива Филипова.

За всеки възложен предмет с колекционерска стойност от звездните участници ще може да се наддава онлайн до 23 ноември 2022 година, в страницата на Фондацията във фейсбук – FB/ReStartFndn. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР