Десетки изтребители са атакували повече от 200 цели в района

...
Десетки изтребители са атакували повече от 200 цели в района
Коментари Харесай

Израел атакува с десетки изтребители Ивицата Газа, жертвите растат

Десетки изтребители са атакували повече от 200 цели в региона на Ал Фуркан в линията Газа, оповестиха Израелските сили за защита в сряда.

 

Според военните Ал Фуркан, който се намира в северната част на линията Газа, се употребява от " Хамас " като терористичен център и неведнъж е бил база за терористични офанзиви, които са били осъществени против Израел.

 

Броят на починалите в Израел по време на огромните офанзиви на " Хамас ", към този момент набъбна до минимум 1200 души, заяви израелската телевизия " Кан ". Най-малко 3000 души са били ранени.

 

По данни на министерството на опазването на здравето на Газа до през вчерашния ден във вторник най-малко 900 души са починали в линията Газа вследствие на контраатаките на израелската авиация, а 4500 други са били ранени.

 

" Хамас " е изненадал и Съединени американски щати

 

Разузнавателните служби на Съединени американски щати не са имали индикации за проектите на палестинската военна формация " Хамас " да нападна Израел, съобщи Съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк Съливан, представен от Ройтерс.

 

" Също като израелците, не видяхме нищо, което да подсказва, че ще се развие офанзива от този вид, ", съобщи Съливан.

 

Нападенията явно изненадаха имащите извънредно висока известност израелски служби за сигурност, което докара до потрес и задаването на гневни въпроси в Израел, като да вземем за пример за какво разследващите служби не са съумели да открият подготовката на " Хамас " и за какво военните не са били по-подготвени за нахлуване през укрепената граница, отбелязва Ройтерс.

 

Междувременно израелската войска заяви, че първият аероплан, пренасящ американски муниции, се е приземил в Израел.

 

Очаква се в четвъртък държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън да пътува до Израел. Американският президент Джо Байдън удостовери, че американски жители са измежду към 100 отвлечени от ислямистката организация " Хамас ". Той не уточни техния брой. Досега са починали минимум 14 американци, а 20 са в неопределеност.

 

Сред държаните като заложници от " Хамас " има и други чужденци. Тайландското държавно управление заяви в сряда, че четирима негови жители са измежду отвлечените.

 

Продължават напъните за евакуация на намиращите се в Израел чужденци и двойни жители. Дания разгласи, че изпраща аероплан за своите, а Ройтерс уточни, че " Луфтханза " ще върне в Берлин немските жители.

 

Израелската войска заяви късно във вторник, че е отвърнала с артилерийски и минометен огън по място от което са били изстреляни снаряди откъм Сирия. Някои от снарядите най-вероятно са паднали в намерено поле на Голанските възвишения. Те са в на североизток, като Израел ги завзе през 1967 година по време а Шестдевната война, от 1981 година там работят израелските закони (което се възприема от мнозина като фактическо анексиране), само че до през днешния ден регионът да се счита окупирана част от Сирия.

 

Това повдига въпрос дали някой се пробва да отвори трети фронт (освен Газа на Юг и Южен Ливан на север) против Израел, с цел да принуди военните да разположат армията си на доста по-широк периметър. Засега по-скоро наподобява, че стрелбата е обвързвана с няколко провокации от неделя насам, идващи от ливански регион, където са ситуирани сили на подкрепяната и от Иран шиитска формация " Хизбула ".

 

Стрелбата е станала, откакто израелски танк стреля по бдителен пост, а преди този момент против Северен Израел бяха изстреляни 15 ракети. В региона се включиха сирените за предизвестие за нахлуване управляващите предложиха популацията на някой най-близки до границата селища да се изтеглят на юг. Няма данни за потърпевши или опустошения.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР