Десетки изследователи в сферата на изкуствения интелект се обявиха срещу

...
Десетки изследователи в сферата на изкуствения интелект се обявиха срещу
Коментари Харесай

Напрежение в AI общността заради робот-убиец

Десетки откриватели в областта на изкуствения разсъдък се оповестиха против свои сътрудници от Южна Корея

Надпреварата за основаване на самостоятелни смъртоносни оръжия провокира напрежениe в научната общественост

Експерти по изкуствен интелект от целия свят оповестиха протест на южнокорейските си сътрудници, работещи по основаване на робот-убиец, заяви The Verge.

Повече от 50 от най-известните откриватели в региона на изкуствения разсъдък (AI) и роботиката взеха решение да бойкотират сътрудниците си Корейския институт за перспективни технологии (KAIST), поради присъединяване им в план за основаване военни AI системи.

Бойкотът бе разгласен в навечерието на полемика под егидата на Организация на обединените нации за потребността от налагане на интернационалните ограничавания върху основаването на така наречен роботи-убийци, която ще се състои идната седмица.

По-рано тази година KAIST разгласи проектите си да сътвори взаимен проучвателен център с южнокорейската компания Hanwha Systems, ангажирана с военни разработки.

Според обява на The Korean Times, в границите на плана сътрудниците имат намерение да разработят технологии с изкуствен интелект за потребление в оръжия, които ще разрешат заличаване на цели без присъединяване на човек.

Инициатор на протеста против KAIST е професор Тоби Уолш от Университета в Нов Южен Уелс (Австралия). Според него, конкуренцията за основаване на самостоятелни оръжия към този момент е почнала, а прототипи на такива системи се създават сега редица страни, включително Съединени американски щати, Китай, Русия и Англия.
още по тематиката
В съответния случай дейностите на KAIST способстват за ускорение на тази конкуренция във въоръжаването. Бойкотът, който се свежда до преустановяване на всевъзможни контакти и научно съдействие с KAIST, бе подсилен от редица известни учени в AI сферата.

Прекратяване на протеста е допустимо, в случай че представителите на корейския институт убедят общността, че оръжията, създадени с тяхно присъединяване, ще бъдат под „ забележителен човешки надзор “.

Възможно е обаче Уолш и неговите поддръжници да са избързали с решението за протест, отбелязва Times Higher Education. Сун-Чол Шин, президент на KAIST, твърди, че институтът не създава самостоятелни оръжия.

„ Като академична институция, ние ценим човешките права и етични стандарти. KAIST няма да прави каквито и да е проучвания в прорез с човешкото достолепие, в това число създаването на самостоятелни оръжия, без задоволително човешки контрол”, споделя Шин.

Във връзка с това изказване Тоби Уолш разяснява, че ще би трябвало да се съветва със съидейниците си за по-нататъшни дейности. В същото време той акцентира, че Шин е оставил няколко въпроса за KAIST без отговор.

Един от най-изявените съперници на неограниченото развиване на роботиката и системите с изкуствен интелект е създателят на SpaceX и Tesla – Илон Мъск, който постоянно предизвестява за опасността от въстание на машините. Така да вземем за пример, през август предходната година той беше измежду 116-те специалисти, които подписаха писмото до Организация на обединените нации с апел за интернационална възбрана на самостоятелните смъртоносни оръжия, известни още като „ роботи-убийци “.

През юли 2017 година Илон Мъск прикани управляващите да основат организация, която да следи развиването на технологиите за изкуствен интелект. Той стартира предлагането си на срещата на Националната асоциация на губернаторите на Съединени американски щати.

По-късно концепцията на Мъск разяснява създателят и основен изпълнителен шеф на Фейсбук, Марк Зукърбърг, който дефинира предизвестията на Мъск и други предприемачи като „ безотговорни “. Вече починалият английски астрофизик Стивън Хокинг също показваше постоянно своята угриженост от безконтролното развиване на технологиите за изкуствен интелект.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР