Десетки хиляди унгарци откликнаха вчера на призива на Петер Мадяр,

...
Десетки хиляди унгарци откликнаха вчера на призива на Петер Мадяр,
Коментари Харесай

Педофилският скандал в Унгария се разраства, хиляди протестираха срещу Орбан

Десетки хиляди унгарци откликнаха през вчерашния ден на апела на Петер Мадяр, очертаващ се като нова фигура на опозицията против унгарския министър председател Виктор Орбан, за митинг в центъра на Будапеща на фона на нестихващото отвращение след помилването на наказан по дело за педофилия, съобщи Франс прес.

" Нека създадем мощ, към която да могат да се причислят всички доброжелателни унгарци, искащи да работят за страната си ", съобщи Мадяр пред участниците в един от най-многолюдните митинги против премиера националист.

Опозиционерът не престава да насочва обвинявания към държавното управление, откогато някогашната му брачна половинка Юдит Варга се отдръпна от публичния живот, откакто в качеството си на министър на правораздаването утвърди решение за опрощение на наказан, забъркан в спекулация за педофилски закононарушения.

Вчера Мадяр прикани Унгария да се съобрази с позициите на западните си сътрудници, като осъди " олигархията, която унищожава " страната. Той моли също за възобновяване на независимостта на прокуратурата и медиите, както и за присъединение на Унгария към Европейската прокуратура.

Допитване на унгарския институт " Медиан " от предходната седмица демонстрира, че 9% от гласоподавателите биха дали своят вот за Мадяр, в случай че има избори, което би го трансформирало във водеща мощ в мощно фрагментирата съпротива, в случай че основе политическа групировка.

Той е нужният човек за " оздравяването на Унгария ", сподели 71-годишният ваятел Льоринц Попович, който желае смяна след 14-годишно ръководство на Виктор Орбан.

В средата на февруари над 130 000 души (по данни на телевизия Ер Те Ел, RTL) се включиха в проява против премиера - небивала от 10 години готовност - макар няколкото оставки, в това число на президентката Каталин Новак, разрешила помилването.

Вчера Орбан, който също провежда протест на свои гласоподаватели по случай националния празник, не сподели и дума за този собствен конкурент, предпочитайки да показва себе си като единствената европейска фигура, противопоставяща се на либерализма.

Той още веднъж насочи нападки против Брюксел и " други леви западни съперници ", които " провокират войни ", и изрази вяра, че съдружниците му ще бъдат " болшинство в края на годината в Западния свят " след европейските избори и изборите в Съединени американски щати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР