Десетки хиляди учители от цяла Португалия се присъединиха към протест

...
Десетки хиляди учители от цяла Португалия се присъединиха към протест
Коментари Харесай

Хиляди учители протестират в Лисабон

Десетки хиляди учители от цяла Португалия се причислиха към митинг в Лисабон, след няколко дни на протестни дейности за по-добри условия на труд и по-високо възнаграждение, съобщи Агенция Франс Прес.

Полицията заяви, че повече от 20 000 души са се присъединили в шествието, свикано от Съюза на всички експерти в образованието (STOP), заяви осведомителната организация Lusa. Организаторите дефинираха броя на участниците на " повече от 100 000 ".

Учителите стачкуваха и против промяната, която планува " децентрализация " на процеса на набиране на личен състав и по-голяма автономност на институциите.

Протестът в събота последва поредност от частични стачки от началото на декември, които доведоха до затварянето на няколко учебни заведения.

Те желаят нарастване на заплатите, което да е в крайник с инфлацията, която през 2022 година доближи приблизително 7,8%, най-високото равнище от 30 години насам. Искат също по този начин да се вземе поради действителното им работно време.

От понеделник главният училищен профсъюз FENPROF свика нова вълна от стачки, ротиращи се по райони, започвайки от Лисабон, която ще приключи с национална проява на 11 февруари.

Министърът на образованието Жоао Коста осъди новите стачки, които стартират идната седмица и дефинира дейностите като " нетипични, непропорционални и радикални в средата на преговорен развой ".

Министърът ще се срещне със синдикатите за нови договаряния в сряда. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР