Десетки хиляди тонове отпадна вода се вливат ежедневно във Варненското

...
Десетки хиляди тонове отпадна вода се вливат ежедневно във Варненското
Коментари Харесай

Граждани алармират: Огромно замърсяване във Варненското езеро

Десетки хиляди тонове отпадна вода се вливат всекидневно във Варненското езеро, показват снимки и видео, изпратени от граждани до медиите. Ет окакво гласи обръщението:

Уважаеми медии, институции, цивилен и природозащитни организации,

От началото на месец март следим голям теч на очевидно канализационна вода покрай ремонтните действия по новото кръстовище на Крайезерния път. Мястото се намира тъкмо пред остарялата ЖП гара на Варна.

Потокът, който се излива в езерото минава паралелно на дерето продължаващо от новия бул. Левски и е с забележим поток от най-малко 200 литра в секунда. Очевидно водата е доста по-мътна, със сивкаво-кафеникав цвят и характерен аромат на канализационна вода. По груби сметки, за денонощие над 20 000 кубически метра отпадна вода се вливат непосредствено и неконтролируемо във варненското езеро. Това е огромна част от канала на цяла Варна, който изобщо не се пречиства и замърсява езерото с фекалии и всевъзможни бактерии и боклуци. По наши наблюдения, този развой е реалност от най-малко 10 дни, като това значи, че за езерото към този момент има сериозна заплаха от същинска екологична злополука, измиране на рибата и даже разпространяване на болести!



Ние сме група от жители, които сме мощно обезпокоени от това, което виждаме и търсим Вашата поддръжка, с цел да се разбере какво и за какво действително се случва, както и кой е отговорен. Съзнаваме, че в случай че излезем с имената си във Варна, рискуваме да бъдем подложени на репресии от страна на властта и локални групировки. Затова избираме да останем анонимни.

Според нас е значимо да се открият аргументите за това злополучие - дали е аварирала канализационна тръба, дали е проблем от построяването на новото кръстовище на Крайезерния път, теч от циганския квартал, или друго, с цел да могат да се вземат незабавни ограничения по ремонтирането!



Особено значимо е да се схванат действителните размери на повредата - какъв брой дълго време се изливат свободно фекалиите в езерото, какво е точното количество на излятата отпадна вода и кои институции носят отговорност. Настояваме да се направи цялостна инспекция на ВиК Варна, Басейнова дирекция, помпените станции и пречиствателната станция, с цел да се откри от къде се губят тези количества, за какво нищо не е направено по въпроса и за какво се крият рисковете от варненци.

Искаме да се оповести публична информация за това какъв брой е мощно замърсяването досега, какви биха били следствията за екологията в региона, какви са рисковете от болест, дали можем да ловим риба и изобщо да излизаме безвредно с лодките си.

Държим прокуратурата да се задейства, да откри нарушителите и да им потърси наказателна отговорност!











Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили ваша
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР