Снимки: Огромни протести в Нигер настояват френските сили да напуснат

...
Десетки хиляди протестиращи се събраха пред френска военна база в
Коментари Харесай

Десетки хиляди протестиращи се събраха пред френска военна база в Нигер, настоявайки нейните 1500 войници да напуснат, тъй като Франция не показва признаци, че ще се съобрази след държавен преврат отстранява избрания президент.

Извън базата демонстранти прерязаха гърлото на коза, облечена във френски цветове, и носеха ковчези, покрити с френски знамена в събота, докато колона от нигерски войници ги наблюдаваше. Други носеха плакати, изискващи Франция да напусне.

„Готови сме да се жертваме днес, защото сме горди“, каза демонстрантът Якуба Исуфу. „Ограбиха ресурсите ни и ние разбрахме. Така че те ще се измъкнат.“

Това беше най-голямото събиране след преврата на 26 юли, което показва, че подкрепата за новото военно ръководство не намалява.

Франция имаше сърдечни отношения със сваления президент Мохамед Базум. Президентът Еманюел Макрон каза в петък, че е разговарял със сваления нигерски лидер всеки ден и „решенията, които ще вземем, каквито и да са те, ще се основават на обмен на мнения с Базум“.

Антифренските настроения се повишиха още повече миналата седмица, когато Франция пренебрегна военна заповед за нейния посланик Силвен Ит да напусне. Полицията е инструктирана да го изгони.

Юлският преврат – един от осемте в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам – всмука глобалните сили, загрижени за преминаването към военно управление в региона.

Най-засегната е Франция, чието влияние върху бившите й колонии намаля в Западна Африка през последните години, тъй като популярният витриол нарасна. Нейните сили бяха изгонени от съседните Мали и Буркина Фасо след превратите в тези страни, намалявайки ролята ѝ в борбата в целия регион срещу въоръжени групировки.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР