Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на бразилските градове, за

...
Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на бразилските градове, за
Коментари Харесай

Масови протести в Бразилия срещу съкращаване на разходите за образование

Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на бразилските градове, с цел да стачкуват против замразяването на разноските за обучение, въведено от държавното управление на Жаир Болсонаро, като част от по-широките старания на държавното управление за понижаване на разноските.

 © БГНЕС
В сряда Бразилският народен студентски съюз прикани за митинги против съкращенията на разноските, откакто Министерството на образованието съобщи, че замразява близо една четвърт от разноските на стойност 1,85 милиарда $.

Протестът се организира в над 200 града, оповестява телевизия Globo. Според данните, към 150 000 души са протестирали в цялата страна. В столицата Бразилия към 7000 студенти и академични преподаватели потеглиха към Конгреса, носейки плакати против съкращенията. Един от тях гласеше: „ Образованието не е разход, а инвестиция “, а на различен пишеше: „ Без вложения няма познание “.

Протестите бяха най-вече мирни, само че в Рио де Жанейро се стигна до прояви на принуждение, когато протестиращите запалили рейс и почнали да хвърлят фойерверки по полицейски чиновници. Наложи се чиновниците на реда да употребяват сълзотворен газ и гумени патрони, с цел да разпилян множеството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР