Десетки хиляди левове може да струва операцията по издирване на

...
Десетки хиляди левове може да струва операцията по издирване на
Коментари Харесай

Издирването на туристи в планината струва десетки хиляди левове

Десетки хиляди левове може да коства интервенцията по търсене на туристи в планините у нас. Въпросът е кой заплаща разноските?

724 лв. костват единствено първите 24 часа от избавителната акция по издирването на туристите в Пирин преди дни. След това с всеки минал час сумата нараства.

Тогава спасителите откриха двама възрастни туристи, след десетки часове търсене. В търсенето се включиха спасители от отрядите в Банско, Сандански, Благоевград и добре подготвено куче.
Откриха втория загубен екскурзиант в Пирин Той е бил в региона на Сухото езеро
И макар че планинското избавяне е скъпа активност, към момента доста българи излизат на разходка в планината без застраховка.

Хиляди туристи обикалят планините през лятото у нас. Сред тръгналите на разходка е и Винко, който признава че няма застрахова.

„ Само за един ден няма смисъл, в случай че се наложи нещо, както се споделя след дъжд качулка ще се науча, но няма смисъл”, изяснява претекстовете си Винко Ханке

На превантивни ограничения, а не не застраховката разчитат и други планинари.

Валетин Васев показва, че преди да тръгне на излет нормално се осведоми за прогнозата за времето и с приятелите му се приготвят по отношение на нея. „ Спазваме маркировката и не се отделяме от нея”, твърди още Валентин.
Намериха един от изгубилите се в Пирин туристи, той отказал помощ и си тръгнал 19 часа продължава избавителната акция на туристи в региона на подслон "Спано поле " над Сандански
Спасителите обаче регистрират, че при положение на случай застраховката оказва помощ доста.

Това е метод поне да покрием разноските си, които са големи за такава активност, отбелязва Емил Нешев от ПСС.

За съоръжение също са нужни много средства.

Спасителната количка, която употребяваме през лятото би могла и през зимата да се употребява, е над 7000 лева изключителна нежно, само че пък лека, изяснява още Емил Нешев.

Средната цена за годишна застраховка в планината, която включва и разноски по търсене е 58 лв., а за уикенда – 5 лв., демонстрират данните на застрахователни брокери. Обезщетението е до 5000 лева.Но даже и със застраховка плануваните би трябвало да бъдат деликатни какви направления избират, тъй като изходът може да е съдбовен.

Спасителите предлагат още хората в планината деликатно да преценят физическите си благоприятни условия с цел да създадат избран преход.

От ПСС припомнят още всички туристи преди да излязат в планината да заредят мобилните си телефони.



Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР