Десетки хиляди израелци демонстрираха в събота в цялата страна в

...
Десетки хиляди израелци демонстрираха в събота в цялата страна в
Коментари Харесай

Израел продължава да протестира срещу съдебната реформа на Нeтаняху

Десетки хиляди израелци демонстрираха в събота в цялата страна в границите на десетата поредна седмица на митинги против проектите на държавното управление за правосъдна промяна, които съгласно критиците са опасност за демокрацията.

Демонстрациите се организират в миг, когато крайнодясното държавно управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху се приготвя да продължи законодателната си стратегия през идната седмица, заобикаляйки апелите за пауза, която да даде опция за договаряния по проекта , пораждащ различия.

Най-голямата проява в крайбрежния град Тел Авив събра към 100 000 протестиращи , съгласно оценки на израелските медии.

Много от тях развяваха сини и бели израелски флагове.

Демонстрации се организираха и в други градове и селища в страната с над 9 милиона поданици.

Според израелски медии към 50 000 израелци са протестирали в северния град Хайфа и 10 000 в Беершеба - най-вече и в двата града.

Председателят на парламентарната правна комисия Симха Ротман насрочи ежедневни чувания по елементи от държавните промени от неделя до сряда преди гласуването .
 Протест в елитната 69-та ескадрила на Израел
Протест в елитната 69-та ескадрила на Израел

Запасняци и водачи не желаят да служат на диктаторския режим на Бенямин Нетаняху

Министърът на правораздаването Ярив Левин съобщи, че обединението възнамерява да одобри основни детайли от промените, преди Народното събрание да излезе във почивка на 2 април.

Преразглеждането на правосъдната система е крайъгълен камък на държавното управление на Нетаняху - съюз с ултраортодоксални еврейски и извънредно десни партии, което пое властта в края на декември.

Законодателството ще даде по-голяма тежест на държавното управление в комисията, която избира съдиите, и ще лиши Върховния съд от правото да анулира всевъзможни промени на така наречен съществени закони - квазиконституцията на Израел.

Тези разпореждания към този момент бяха утвърдени от законодателите на първо четене.
 За девета седмица Израел стачкува против правосъдната промяна
За девета седмица Израел стачкува против правосъдната промяна

Премиерът Бенямин Нетаняху отхвърля обвиняванията

В четвъртък израелският президент Исак Херцог, който в своята значително церемониална роля се пробва да посредничи в разговора, прикани обединението да спре законодателството, като го назова " опасност за основите на демокрацията ".

Друг детайл от промените ще даде на 120-членния парламент правото да анулира решенията на Върховния съд с нормално болшинство от 61 гласа .

More than 300K demonstrated across Israel for the 10th week in a row against Neyanyahu's plan to weaken the supreme court & other Democratic institutions. 200K in Tel Aviv. 50K in Haifa. 10K in Beersheba. 10K in Jerusalem. 5K in Ashdod. Thousands more in dozens of other cities
— Barak Ravid (@BarakRavid)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР