Десетки хиляди хора излязоха днес на улиците в западногерманския град

...
Десетки хиляди хора излязоха днес на улиците в западногерманския град
Коментари Харесай

Десетки хиляди участваха в гей парада в Кьолн

Десетки хиляди хора излязоха през днешния ден на улиците в западногерманския град Кьолн за годишния гей церемониал там, съобщи ДПА.

Според уредниците към 60 000 души са излезли в неделната горещина, с цел да преминат през центъра на града под звуците на музика.

С към 220 регистрирани групи парадът е част от двуседмичния Кьолнски прайд и съгласно уредниците той продължава по-дълго от всеки път.

" Вече постигнахме доста, само че към момента не сме стигнали задачата си ", сподели министърката на културата Клаудия Рот при започване на събитието. Все още има доста за извършване във връзка с равните права, както и против хомофобията и дискриминирането, акцентира тя.

В същото време министърът на опазването на здравето Карл Лаутербах прикани участниците в прайда да се грижат един за различен в горещото време, защото температурите надвишават 30 градуса.

Той посъветва хората да пият вода и да се крият на сянка. Германската метеорологична работа издаде през днешния ден предизвестие за горещини в няколко града, измежду които и Кьолн.

Парадът в Кьолн е едно от най-големите събития за общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните, интерсексуалните и куиър (ЛГБТИК) в Европа. 

Участниците не желаят просто да отпразнуват деня, а желаят и да привлекат вниманието към проблемите на ЛГБТИК общността. Мотото на събитието тази година е " За човешките права. Много. Заедно. Силни. "

Прайдът е прочут като Деня на Кристофър Стрийт в Германия, като се прави отпратка към мястото, където се намира бар " Стоунуол ин " в Ню Йорк - локално гей заведение, което е нападнато от полицията през 1969 година и това провокира протест на хомосексуалните в символ на митинг против дискриминирането.

Бунтът в Стоунуол се счита за знаково събитие в придвижването за правата на хомосексуалните.

По данни на полицията в Кьолн няколкостотин служители на реда охраняват събитието, а улиците наоколо до маршрута на парада са затворени през по-голямата част от деня отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР