Десетки хиляди германци отново излязоха на улицата през уикенда, за

...
Десетки хиляди германци отново излязоха на улицата през уикенда, за
Коментари Харесай

“Това е лява кампания”: Политическата температура в Германия се покачва

Д есетки хиляди германци още веднъж излязоха на улицата през уикенда, с цел да стачкуват против крайнодесния екстремизъм, откакто стана ясно, че членовете на дясната партия “Алтернатива за Германия ” (AfD) са обсъждали насилственото прекачване на мигранти – в това число Германски жители — на загадка среща. 

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Хенри Риджуел в своя репортаж.      

Пред немския парламент към 150 хиляди протестиращи сътвориха това, което те нарекоха „ защитна стена “ против десния екстремизъм в събота. Целта на гнева им: партията „ Алтернатива за Германия “. Сред протестиращите имаше високопоставени немски политици, предава VOA .  

“Алтернатива за Германия ” в никакъв случай няма да завоюва властта в тази страна. Всички ние ще заемем ясна позиция против нея “, споделя Саския Ескен, началник на ръководещите социалдемократи. 

Протести в цялата страна се организират всеки уикенд от средата на януари, когато уебсайтът „ Correctiv “ разкри, че политици от “Алтернатива за Германия ” са разискали насилственото прекачване на мигранти отвън страната – даже тези с немско поданство – на загадка среща през ноември в Потсдам, край Берлин.  

„ Неонацисти, донори и политици от “Алтернатива за Германия ” приказваха доста съответно за реализирането на експулсирането на милиони хора от Германия. И това е обстановка, в която партията има действителна опция да завоюва властта ", счита Жанет Гуско, изпълнителен шеф на Correctiv. 

Германският канцлер Олаф Шолц приветства митингите. 

„ Ако има нещо в Германия, което в никакъв случай повече не би трябвало да намира място, това е националната расова идеология на нацистите ”, показва немският канцлер Олаф Шолц. 

Съпредседателят на “Алтернатива за Германия ” Алис Уайдел назова протичащото се “лява акция ”. 

Тя споделя, че същинските врагове на конституцията са тези, които приканват за възбрана на избрани партии. 

Болезнената история на Германия при Адолф Хитлер и нацистите прави страната мощно сензитивна към десния екстремизъм. Има от ден на ден апели за възбрана на “Алтернатива за Германия ”.  

„ Принудителното прекачване на хора на други места звучи доста познато в немски подтекст. И почтено казано, Германия не може да си разреши това. В този случай член 21 от немската конституция споделя, че всичко, което подкопава или оспорва немския либерален ред, е противоконституционно. След това има развой, при който Министерството на вътрешните работи ще отнесе съответен проблем до Върховния съд ”, разяснява Мат Квортруп, професор по политически науки в университета “Ковънтри ”.

Това би било доста спорна стъпка против “Алтернатива за Германия ”, партия, която се употребява с 20% от поддръжката на избирателите 

С плануваните за по-късно тази година европейски и национални избори политическата температура в Германия се повишава, предава VOA
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР