Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по

...
Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по
Коментари Харесай

На връх Шипка: Хиляди българи отбелязаха националния празник 3 март

Д есетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата във връзка отбелязването на националния празник на България и 146-ата годишнина от Освобождението на страната ни.

Официални посетители на събитието бяха президентът Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, регионалният шеф на Габрово Мария Венкова, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметът на община Габрово Николай Меразчиев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Маргарит Михайлов, Старозагорският митрополит Киприан и Великотърновският митрополит Григорий, народни представители, ръководителят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, кметове на общини, патриотични организации, жители.

В началото на тържествата президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев одобри почетния часовой на представителни роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада, след което митрополит Киприан и митрополит Григорий отслужиха заупокойна молитва в памет на починалите за свободата на отечеството.

Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и респект към саможертвата на генерации българи, съхранили искрата на вярата и битката в дългата " зима " на робството. Трети март е нашият народен блян за свободна, обединена и европейска България, съобщи президентът Румен Радев. Трети март е нашето бъдеще като народ с достолепие и блян към прогрес, сподели той. Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, с цел да заявим, че 3 март не ознаменува единствено успеха на бойното поле, не ознаменува единствено датата на един интернационален контракт, както не рядко се пробват да го показват, 3 март излиза надалеч отвън рамките на съответните събития от епохата на освободителната Руско-турска война и е доста повече от един исторически успех, сподели президентът Радев.

Тази земя е знак на устрема за независимост, за единение, и е знак на нашата национална горделивост. Тази земя през днешния ден ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, с цел да бъдем почтени за тези, които дадоха живота си, с цел да пребъде България, сподели в словото си Росен Желязков. Няма друго място, което по този начин символно да въплъщава националната горделивост, националния блян, жертвоготовността на българите да жертват живота си за освобождението на нашето родно място, от този връх, акцентира той и означи, че “това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. Тази земя е пропита с кръвта на българските опълченци, на съветските воини, на воините от Сърбия, Черна гора, Украйна, Беларус ”. 

По време на речта на Росен Желязков се чуваха освирквания и викания с апели за оставка. 

Тържествата на паметния връх приключиха с реверанс и едноминутно безмълвие в памет на починалите герои и с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата от всички публични посетители , от името на държавни и локални институции, патриотични организации и родолюбиви жители. Програмата приключи с патриотични песни, изпълнени от квартет “Армейска ария ”. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР