Десетки филипински работници, които са участвали в изграждането на стадионите,

...
Десетки филипински работници, които са участвали в изграждането на стадионите,
Коментари Харесай

Работници от стадионите за Катар 2022 съдят американска фирма

Десетки филипински служащи, които са взели участие в построяването на стадионите, на които се организира международното състезание по футбол в Катар през 2022 година, са завели дело против американска компания. Искът е подаден в четвъртък, като в него се твърди, че Jacobs Solutions Inc ги е подложила на рискови и безчовечен условия.

Делото е заведено от близо 40 души, като искът е подаден във федералния съд в Денвър, Колорадо. Работниците настояват, че Jacobs и няколко дъщерни сдружения, които са направлявали строителните планове, са принуждавали служащите да живеят в тесни и мръсни бараки и да работят до 72 часа в горещина без храна и вода.

Ищците настояват също, че не са им изплатени всички заплати и че паспортите им са били иззети, което им е попречило да си намерят нова работа или да се върнат вкъщи във Филипините.

Базираната в Тексас компания не е дала отговор незабавно на молбата за коментар.

Световното състезание в Катар, което се организира в края на 2022 година, беше съпроводено от доста сигнали за неточно отношение към служащите. Още при построяването на стадионите имаше смъртни случаи. След края на шампионата пък се разбра, че доста от мигрантите още не са си получили парите.

Катар е подложен на остра рецензия от страна на правозащитни организации поради отношението си към служащите мигранти, които дружно с други чужденци съставляват по-голямата част от популацията на страната. Контролът въпреки всичко се ускори в годините преди международното състезание.

Правителството на Катар съобщи, че доста по-малко служащи са били убити или ранени, а през 2020 година увеличи минималната работна заплата в страната и за първи път я приложи към задграничните служащи.

Ищците в делото от четвъртък настояват, че компанията Jacobs е била наясно или е трябвало да знае за нарушаванията на човешките права в Катар, само че е избрала умишлено да експлоатира служащите.

Jacobs и неговите дъщерни сдружения са упрекнати в нарушение на американския закон, който не разрешава трафика на хора или насилствения труд, даже когато хипотетичното държание се прави отвън Съединените щати. Отправени са и обвинявания в немарливост, само че желаното обезщетение не се оповестява.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР