Десетки деца и младежи обикалят Главната и сурвакат за новата

...
Десетки деца и младежи обикалят Главната и сурвакат за новата
Коментари Харесай

Деца сурвакат за здраве срещу левче в центъра на Пловдив

Десетки деца и младежи обикалят Главната и сурвакат за новата година излезлите на разходка. Те чакат да получат по левче за античната българска благословия.



Продавачките на сурвачки обичайно окупираха тротоара против входа на Четвъртък пазара. Най-евтините тази година са по 6 лв., а най-скъпите стигат до 20. На тях има нанизани стафиди, пуканки, качествена цветна прежда, закачена дребна торбичка и три фалшификати на жълтици. Авторката на скъпите сурвачки им смъкна цената до 15 лв., откакто до обяд никой не пожела да си купи от тях.

Този античен бит се извършва на празника Сурваки. Практикува се от всички етнически българи във всички земи, където има наше население. 



Състои в обредното обхождане на избрана територия (махала, квартал, най-често цялото селище) от група сурвакари – деца на възраст 4 – 12 години или ергени. В по-далечно минало изпълнителите на обичая са били мъже, само че с течение на времето това се трансферира към децата, и то към най-малките. Тези сурвакари обикалят от къща на къща, влизайки в домовете, където сурвакат членовете от фамилията, добитъка, а някъде хамбарите и оборите. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР