Десетки дариха във ВМА в Деня на кръводарителя, научи Sofia24.bg.

...
Десетки дариха във ВМА в Деня на кръводарителя, научи Sofia24.bg.
Коментари Харесай

Десетки дариха във ВМА в Деня на кръводарителя

Десетки подариха във ВМА в Деня на кръводарителя, научи Sofia24.bg . От ВМА оповестиха, че близо 100 кръводарители са дарили кръв в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия на 14 юни, когато означаваме Международния ден на доброволния и безплатен кръводарител.

Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от задачите на ВМА. Хиляди годишно застават зад самодейността " Бъди един от нас! Дари кръв – избави живот! ".

" Необходимостта от кръв и кръвни артикули е непрекъсната – за разнообразни тежки интервенции, за потърпевши при пътни произшествия, за пациенти с онкологични болести и други. Затова всеки донор за нас е горой. Ние от своя страна вършим всичко допустимо, с цел да притеглим колкото се може повече съидейници в тази задача ", разяснява проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Той акцентира и дейната активност на мобилните екипи, които не стопираха да работят даже и в най-тежките месеци на пандемията.

" И през днешния ден имахме така наречен изнесено кръводаряване, където подариха повече от 60 души. Тук в Центъра също пристигнаха доста кръводарители – част от тях бяха наши постоянни кръводарители, други споделиха, че подаряват за първи път, трети – че са привлечени от модерната и уютна конюнктура.

През последните години ние отчитаме растеж на безвъзмездните кръводарители, което няма по какъв начин да не ни радва. Около 7000 души годишно са кръводарителите в Центъра на ВМА, като половината от тях са военнослужещи и цивилни чиновници от военните формирования. Освен тях, наши посланици на живота, които застават зад благородната идея, са стотици българи с огромни сърца – пожарникари, актьори, спортисти, мотористи, чиновници на разнообразни компании, политици и други ", разяснява още проф. Попов.

От ВМА благодариха на всички, които безплатно оказват помощ за спасяването на човешки животи!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР