Десетки бургазлии осъмнаха с отрязани катализатори на автомобилите си през

...
Десетки бургазлии осъмнаха с отрязани катализатори на автомобилите си през
Коментари Харесай

Шофьорите в Бургас пропищяха! Крадците се прицелиха в...

Десетки бургазлии осъмнаха с отрязани катализатори на колите си през последния месец, алармират наши читатели, които ни изпращат сигнали за откраднати устройства. До този миг кражбите са в ж.к.„ Славейков “ и ж.к. „ Изгрев “. Често на прицел са коли с регистрации от други области. Подобна вълна имаше преди година, смяташе се, че е отшумяла, само че в този момент още веднъж се следи внезапно увеличение на кражбите на този тип автомобилни консумативи, написа " Флагман ".

Катализаторът съставлява конвертор, който е ситуиран в изпускателната система на всички модерни коли. Неговата цел е да трансформира нездравословните за околната среда отработени газове в безвредни субстанции като въглероден диоксид, азот и водни пари, обясниха автоексперти.

Причината, катализаторите да бъдат апетитна стръв за крадците е фактът, че част от материалите от които са направени са цветни метали - сребро, родий и платина, и костват много скъпо в случай че бъдат продадени в сервизи, които незаконно ги изкупуват или предадени в пунктове за железни боклуци. По закон те нямат право да ги одобряват, само че го вършат.

Друга причина за кражбите e eвентуалната корекция в закона с която се планува от есента катализаторите да станат наложителни за всички моторни транспортни средства, а по последни данни, повече от половината от колите на над 15 година у нас, нямат катализиращи устройства и ще би трябвало да се снабдят с такива с цел да не бъдат спрени от придвижване.

Проблемът обаче е, че цената на ново катализиращо устройство постоянно може да се окаже съвсем равна на цената на самия автомобил, което слага в затруднено състояние собственицитена по-стари коли.

„ Все повече хора идват напоследък. Най-много катализатори режат от новите коли, защото не са запушени и могат да се употребяват. Свалят главно от дизеловите, тъй като са по-големи и имат повече материал, продават ги поради него. По-рядко идват бензинови. Режат ги с диамантено въже, става доста бързо. Доколкото знам от клиенти, цената е към 500 лева за катализатор втора ръка. Трудно се намират и нормално слагаме гърне на мястото на катализатора “, показа Драгомир Асенов – чиновник в сервиз за ремонт и замяна на автомобилни гърнета.

Флагман.бг напомня, че при започване на годината имаше бурни диспути за това, би трябвало ли катализиращите устройства да бъдат наложителен консуматив за колите, с цел да осъществим европейските стандарти за допустимите стойности на изгорели газове и дали неналичието на такива ще се окаже спънка при прекосяването за наложителния годишен механически обзор.

Все отново от Министерството на околната среда и водите загатнаха, че най-вероятно наложителното условие за съществуване на катализиращо устройство ще бъде единствено за новорегистрираните коли.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР