Десетки белгийски учени подписаха открито писмо до властите, в което

...
Десетки белгийски учени подписаха открито писмо до властите, в което
Коментари Харесай

Учени призоваха за отмяна на всички мерки срещу COVID-19

Десетки белгийски учени подписаха намерено писмо до управляващите, в което приканват за отпадане на противоепидемичните ограничения.

Призивът им бе поместен във водещи медии в навечерието на утрешното съвещание, на което се чакат първите плахи стъпки в такава посока.

Според учените - лекари, вирусолози, представители на академичната общественост, отслабването на вируса на COVID-19 слага под подозрение потребността от ограничавания на публичния живот. Те означават, че всички епидемиологични индикатори в страната се усъвършенстват и упорстват съответните решения за отпадане на рестриктивните мерки да се вземат по-скоро.

Някои от ограниченията към този момент са необясними - за какво да вземем за пример 25-годишен здрав юноша да не може да тренира групов спорт, откакто не е имунизиран с препарат, некадърен да забави разпространяването на вируса, питат учените.

По техните думи рестриктивните мерки се трансформират в табиет, от който политиците и част от обществото мъчно ще се откажат бързо. Отправен е апел за политическа храброст, каквато бе проявена през 2020 година с решението за прекъсване на публичния живот при започване на пандемията.

Краят на рецесията през днешния ден не зависи от здравната конюнктура, а от политическо решение, пишат създателите на писмото. Те се притесняват, че безкрайното продължение на контрола над обществото със здравен предлог ще нагнети напрежение и ще докара до увеличение на недоволните, а от това може да се възползват екстремистките придвижвания.

В последните месеци в Белгия се състояха няколко многохилядни митинга против противоепидемичните ограничения, в това число с претенции за оставка на държавното управление. Утре управляващите се чака да смекчат част от рестриктивните мерки, само че към този момент ще се резервира приложението на документите за COVID-19, които провокират най-силни възражения.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР