Десетки арестувани за предполагаемо сексуално насилие над деца след убийството на двама агенти на ФБР

...
Общо 98 души са били арестувани във връзка със сексуално
Коментари Харесай

Общо 98 души са били арестувани във връзка със сексуално малтретиране на деца и 13 деца са били спасени от злоупотреби, съобщиха американските и австралийските власти във вторник, повече от две години след убийството на двама агенти на ФБР, разследващи предполагаема международна педофилска мрежа.

На пресконференция във вторник Федералното бюро за разследване (ФБР) и Австралийската федерална полиция (АФП) заявиха, че в резултат на съвместната операция в САЩ са извършени 79 ареста, 65 обвинения и 43 присъди, докато 19 мъже са арестувани в Австралия.

Двама агенти на ФБР, разследващи предполагаемата група, бяха застреляни през 2021 г., докато изпълняваха заповед за издирване на компютърен програмист, заподозрян в притежание на детска порнография, съобщи по-рано CNN.

Предполагаемата група за злоупотреба с деца е била „мрежа от партньорски партньори“ с „някои нарушители, извършващи престъпления от повече от 10 години“, каза командирът на австралийската федерална полиция Хелън Шнайдер.

„Някои от децата са били познати на мъжете, които са били арестувани“, добави Шнайдер, но отказа да коментира повече.

Австралийско разследване

Разследването на австралийската полиция започна през 2022 г., когато ФБР предаде подробности за австралийски членове на peer-to-peer мрежа, за които се твърди, че споделят материали за насилие над деца в тъмната мрежа.

„Тази операция беше много сложна“, каза правният аташе на ФБР в Канбера Нитиана Ман пред репортери във вторник. „Сложността и анонимността на тези платформи означава, че никоя агенция или държава не може да се бори сама с тези заплахи.“

Alfin Schwartzenberger SPLIT Алфин Шварценбергер СПЛИТ ФБР

Повечето от австралийските предполагаеми нарушители са имали работа, която изисква напреднали ИТ умения, се казва в изявление на полицията.

Твърди се, че членовете на мрежата са използвали „софтуер за анонимно споделяне на файлове, чат в табла за съобщения и достъп до уебсайтове в мрежата“, използвайки криптиране и „други методи за избягване на откриването на правоприлагащите органи“, се добавя в изявлението.

Командирът на AFP Шнайдер каза, че предполагаемите нарушители са управлявали „сложна мрежа“.

„Прегледът, разпространението и производството на материали за злоупотреба с деца е ужасяващо престъпление и усилията, които тази мрежа пое, за да избегне разкриването, е индикация колко опасни са били те“, каза тя.

„Колкото по-дълго хора като този избягват разкриването, това означава, че цикълът на злоупотреба продължава по-дълго.“

Не могат да бъдат изключени други арести, добави тя.

Повече от 200 международни улики са били изпратени до страни партньори и са открити повече от 300 разследвания в резултат на съвместната операция, каза Ман.

Смъртоносна стрелба

Специалните агенти на ФБР Даниел Алфин и Лора Шварценбергер загинаха при престрелка в жилищен комплекс в Сънрайз, Флорида, докато изпълняваха федерална заповед за издирване на 2 февруари 2021 г.

Трима други агенти бяха ранени, а заподозреният за стрелбата почина на място.

По това време специалният агент на ФБР в Маями Джордж Пиро нарече стрелбата и загубата на Алфин и Шварценбергер „много мрачен ден за ФБР“.

Агентите бяха известни с образцовите си усилия в тази област, ограничавайки насилието над деца с тяхната разследваща работа и обучавайки учениците за опасностите от сексуалните престъпления.

Тяхната смърт отбеляза първия път от ноември 2008 г., когато агент на ФБР беше смъртоносно прострелян при изпълнение на служебния си дълг.

Хилари Уайтман и Михир Мелуани от CNN допринесоха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР