Десетина котки са били отровени в Монтана и околните села

...
Десетина котки са били отровени в Монтана и околните села
Коментари Харесай

Тровят улични и дворни котки в Монтанско, ветеринарите са безсилни

Десетина котки са били отровени в Монтана и близките села през последната седмица. От дълго време насам съвсем не минава месец, в който в региона да няма най-малко няколко такива случая с улични и дворни животни , оповестява „ NOVA “.

„ Намират ги инцидентни хора или такива, които се грижат за тях. Котките не се хранят, отпаднали са, повръщат, имат гърчове и некоординирани придвижвания “ , съобщи ветеринарят доктор Стоян Даков, в чиито кабинет постоянно постъпват натровени животни.

Подозренията на лекарите са, че котките са погълнали антифриз . За това се съди по признаците и кръвните им проучвания , които демонстрират какво е тяхното положение и какво може да бъде веществото, което ги е предизвикало. Често се оказва, че уврежданията са прекомерно огромни и животното би трябвало да бъде приспано, с цел да не се мъчи.

„ Знаем, че тази отрова поврежда бъбреците, като образува кристали в тях. Те стопират да работят, повишава се уреята, животното се натравя и до няколко дни умира. Единственият късмет за избавление е да се работи през първите дни, като се направи промивка, провокира се повръщане и на животното се даде някакъв антидот “ , съобщи доктор Даков.

Той посъветва хората да обръщат внимание дали към котките, за които се грижат, не се появява нова храна или паничка с вода . Обикновено първите признаци след поглъщането на отровата са единствено изнемощялост и повръщане , а по-сериозните увреждания настъпват за няколко дни, когато към този момент е късно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР