Десетилетното разследване на системите за подпомагане на водача на Tesla

...
Десетилетното разследване на системите за подпомагане на водача на Tesla
Коментари Харесай

САЩ завършват разследването на автопилота на Tesla – резултатите може да бъдат публикувани в следващите дни

Десетилетното следствие на системите за подкрепяне на лидера на Tesla наближава своя край. Разследването на вариантите за автопилот Full Self-Driving и FSD Beta в Tesla беше стартирано през 2021 година след поредност от произшествия, при които транспортни средства на автомобилния производител, за които се счита, че употребяват системи за подкрепяне на лидера, се блъскаха в транспортни средства за незабавна помощ.

Въпреки перспективните имена на обособените варианти, никой от тях не направи колите на Tesla самостоятелни като роботизираните таксита Cruise или Waymo. Същевременно, системите изискваха човешки лидер зад кормилото, който да е подготвен да спре или да поеме ръководството във всеки един миг (стандартният автопилот на Tesla и първокласните системи за цялостно независимо ръководство управляват прекъсването, ръководството и ускорението единствено в лимитирани случаи).

Намеци за самостоятелност на Tesla постоянно се появяват в рекламите на компанията и туитовете на изпълнителния шеф Илон Мъск, само че управлението за лидера гласи:

„ Винаги дръжте ръцете си на кормилото и внимавайте за пътните условия, околния трафик и другите участници в придвижването (като пешеходци и велосипедисти). Винаги бъдете подготвени да предприемете незабавни дейности. Неспазването на тези указания може да докара до щета, съществено пострадване или гибел.‘

Автомобилите на Tesla са оборудвани със система за мониторинг на лидера, която употребява камери в кабината и датчици на кормилото, с цел да дефинира дали лидерът обръща нужното внимание на пътя и шофирането. В противоположен случай системата издава звуков сигнал и демонстрира известия на екрана, изискващи да поставите ръцете си на кормилото. Но не е ясно дали тази алтернатива е задоволително мощна, с цел да разреши безвредно потребление на функционалностите за подкрепяне на лидера.

Според последния отчет на NHTSA, от 1 август 2019 година доникъде на юли 2023 година е имало минимум 26 съдбовни случая, включващи транспортни средства на Tesla, оборудвани със системи за подкрепяне на лидера от равнище 2. При 23 произшествия функционалностите за подкрепяне на лидера са били дейни до 30 секунди след конфликта.

Същевременно, към исковете от страна на регулаторите, Tesla е принудена да се пази против групови искове от водачи — през септември притежателите на електрически автомобили на компанията я упрекнаха в “подвеждане на обществеността във връзка с технологията за автопилот и функционалността за изцяло самостоятелно ръководство ( FSD) “. По-късно компанията подаде молба за отменяне на делото, защото счита, че „ неуспехът да се реализира дълготрайна мечтана цел не е машинация “. През декември американски съд подреди на Tesla да модернизира клиентът на автомобила за своя сметка заради „ лъжлива реклама “ на пълностоен автопилот.

По-рано шефът на софтуерното съоръжение на автопилота на Tesla Ашок Елусвами съобщи, че рекламата от 2016 година, в която се твърди, че автомобилът на Tesla се ръководи единствено от системата за подкрепяне на лидера, е била инсценирана — Мъск преди този момент е разгласил това видео в своя Twitter с надпис „ Tesla кара самичък “. Адвокатите на компанията също по този начин настояха изказванията на Илон да не се преглеждат в съда, защото те „ могат да бъдат фалшифицирани “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР