Десетилетия наред религиозната върхушка в Саудитска Арабия държеше огромна власт,

...
Десетилетия наред религиозната върхушка в Саудитска Арабия държеше огромна власт,
Коментари Харесай

Историческо пренареждане: Арести на принцове и духовници в Саудитска Арабия

Десетилетия наред религиозната върхушка в Саудитска Арабия държеше голяма власт, постановяваше общественото държание, определяйки какво е вярно и неправилно, и използваше петролното благосъстояние на кралството за налагане на нетолерантна версия на исляма по света.

Сега принцът престолонаследник Мохамед бин Салман лимитира пълномощията й като част от акция да наложи надзор над кралството и да вкара по-толерантен ислям, разяснява американският в. " Ню Йорк таймс ".

Повод за обявата са осъществени в събота арести на принцове и някогашни министри по обвинявания в корупция. Задържани са десетки радикални духовници, а други са избрани да приказват обществено за уважаването на другите религии - тематика, която в миналото бе анатема за религиозния уред на кралството.

Чрез арестите принц Мохамед лиши религиозната полиция от пълномощията й да прави арести и разшири опциите на дамите в публичния живот, в това число с обещанието да им даде право да карат.

Ако тези промени се задържат, те може да значат историческо пренареждане на Саудитска Арабия посредством понижаване на ролята на твърдолинейните духовници при правенето на политиката. Тази смяна може да се придвижи и в други страни посредством намаляване на износа на безкомпромисната саудитска версия на исляма, уахабизма, който е упрекван в подклаждане на назадничавост и тероризъм, разяснява „ Ню Йорк таймс “.

Озаптяването на религиозната върхушка е и извънредно значима част от напъните на принца да поеме под собствен надзор обичайните лостове на властта в Саудитска Арабия. Арестите в събота наподобява обезвредиха евентуални противници в кралския жанр и изпратиха предизвестие на деловите среди да проявят смирение, отбелязва вестникът.

" Кралската чистка раздруса саудитските елити ", гласи заглавието на в. " Гардиън ". Този ход укрепва властта на принц Мохамед бин Салман в опита му да реформира саудитската стопанска система и общество, написа изданието.

Ръководството на Саудитска Арабия извърши най-дръзкия си ход до момента за подсилване на властта на младия принц престолонаследник Мохамед бин Салман, като арестува 11 принцове, един от най-богатите хора в страната и десетки някогашни министри с аргумента за антикорупционна чистка.

Този ход в профил минимум 20 високопоставени лица, в това число милиардера принц Алуалид бин Талал. Това раздруса елитите в кралството, които смятаха, че високопоставените членове на кралския жанр са недосегаеми, отбелязва " Гардиън ".

Близки до престолонаследника хора споделиха, че този ход има за цел да прекрои общественото държание в страна, където покровителството и връзкарството постоянно вземат решение бизнес покупко-продажбите и високопоставени фамилии получават огромни комисиони от доходоносни контракти.

Други хора в саудитската столица обаче разказват този ход като явен опит да се изкоренят инакомислещите и политическите противници от амбициозния престолонаследник, който постанова властта си над множеството браншове на публичния живот в Саудитска Арабия. Тези дейности ускоряват контрола на принц Мохамед над службите за сигурност на кралството, които дълго време бяха ръководени от обособени авторитетни клонове на кралския жанр.

През последните десетилетия корупцията в Саудитска Арабия е повсеместна и принц Мохамед даде обещание да направи бизнес покупко-продажбите по-прозрачни. Зрелищността на арестите на членове на кралския жанр би придало тежест на изказванията, че се вземат сурови ограничения против корупцията.

В кралството обаче се прави бизнес по подобен метод, че прекомерно малко високопоставени фигури не са свързани със покупко-продажби, чието подписване би се считало за корупционно в доста други страни, отбелязва " Гардиън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР