Десетилетия наред много български политици са говорили и са се

...
Десетилетия наред много български политици са говорили и са се
Коментари Харесай

Борисов: „Турски поток“ ще дойде до България, трябва да договорим с ЕК транзита към Европа

„ Десетилетия наред доста български политици са говорили и са се хвалили, че са договорили азерски газ. С откриването през днешния ден на ТАНАП и интерконекторите ние намерихме метод да докараме азерския газ. Много сме напред и с идването на 16-17 милиарда Кубични метра природен газ през Турски поток. Проблемът в този момент е по какъв начин този газ да бъде транзитиран към Европа, изясни Бойко Борисов. Заедно работим с Европейска комисия по какъв начин да става това. Имаме уверенията от Турция и Русия, че в случай че намерим с Европейска комисия позволена формула ще транспортираме газа до Сърбия, Унгария, Австрия, Албания. Разбрали сме се газът да мине през България, оттук насетне нашето домашно е да кажем по какъв начин и още преговаряме с Европейската комисия.

Изключително разчитаме на продължение на газопроводите през България, акцентира Борисов.

Това разгласи министър председателят Бойко Борисов след среща с турския министър-председател Бинали Йълдъръм в град Измир.

Премиерът Борисов мина през Турция на път за тридневното си посещаване в Израел. Разговорите с Йълдъръм бяха планувани след покана от турския министър-председател Бойко Борисов да взе участие в откриването на газопровода ТАНАП на турска територия на 12 юни.

Откриването на ТАНАП стана в град Ескишехир от президентите на Турция Реджеп Таийп Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев и на Грузия Георги Маргвелашвили. За него от българска страна остана министърът на стопанската система Емил Караниколов.

През този газопровод и неговото продължение към Гърция ТАП България ще получава 1 милиарда куб. м азерски природен газ от находището Шах Дениз. Горивото ще стига до страната ни през ТАНАП и плануваната газова връзка България-Гърция IGB. Докато бъде направена връзката с Гърция азерския газ ще стига до България през реверсивна връзка сред България и Турция, които ще бъде открита в края на този месец.

Борисов е уведомил Йълдъръм и за диалозите си с съветския президент Владимир Путин за опцията втората тръба от газопровода „ Турски поток “ да стигне през Турция до България.

След тези думи Борисов прикани Йълдъръм да отхвърля, в случай че има неправилност в думите му, тъй като в България имало доста хора, които превеждали по различен метод думите му.

Виждаме България като стратегически сътрудник в енергетиката, съобщи Бинали Йълдъръм. ТАНАП ще подсигурява енергийна сигурност на България и Европа, акцентира той.

Трансрегионалните коридори са извънредно значими. Вече е реалност високоскоростната жп линия сред нашите страни и тази линия ще стигне чак до Далечния Изток и ще обновим Пътя на коприната, сподели турският министър председател Бинали Йълдъръм.

Двете страни пробват да отстранен трудностите в търговията, в това число и завършек на опашките по граничните пунктове, изясни той.

Турция и България са освен прилежащи страни, ние имаме надълбоко вкоренено споделено минало. Нашето съдействие е извънредно значимо за нас и би трябвало да продължим да поддържаме тези положителни връзки, сподели още Бинали Йълдъръм.

През януари Борисов и нашият президент Реджеп Ердоган откриха Желязната черква, а през март във Варна се организира срещата ЕС-Турция, напомни турският министър-председател. Той поздрави България за триумфите й като ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

„ Борисов вложи персонално доста старания в срещата ЕС-Турция и желая доста да му благодаря “, съобщи Йълдъръм.

Благодарение на срещата на върха във Варна и подписаното съглашение с Турция на нашата граница мигрантският поток е нулев, съобщи пък българският министър-председател. Йълдъръм обаче изрази турското отчаяние, че Европейски Съюз не съблюдава своите задължения по мигрантското съглашение.

Турция още желае да е част от Европейски Съюз, само че Европейски Съюз първо би трябвало да си обясни по какъв начин вижда бъдещето си, сподели още Йълдъръм.

Турският министър председател подлага на критика решението на Австрия да закрие джамии и да изгони турски имами от своя територия. „ Крайните ислямофобски изявления не вървят ръка за ръка с европейските полезности “, съобщи Йълдъръм.

Турският министър председател изрази и съболезнования за починалите при злополуката с хеликоптера в Пловдив двама български водачи. Борисов също изрази съболезнования, още повече, че познавал персонално починалите водачи. „ В рамките на година към този момент два хеликоптера падат със смъртни случаи и съм обезпокоен “, акцентира Борисов.

Веднага след диалозите си с Иълдъръм, Борисов излета от Измир за Ерусалим. Той получи от турския министър председател ваза като подарък за рождения си ден.

Миналата година двамата го отпразнуваха дружно на Босфора, а тази Борисов ще посрещне рождения си ден на Божи гроб Йерусалим. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР