Десетилетие след атака с газ зарин в предградие на Дамаск оцелелите сирийци губят надежда за справедливост

...
Десетилетие след атака с газ зарин убиха стотици и оставиха
Коментари Харесай

Десетилетие след атака с газ зарин убиха стотици и оставиха хиляди ранени в Сирия предградие близо до столицата Дамаск, оцелелите казват, че не е потърсена отговорност за тази атака или за други жестокости, извършени по време на бруталната конфронтация в страната...

От КАРИЕМ ЧЕХАЙЕБ и ОМАР АЛБАМ Associated Press 21 август 2023 г., 8:45 ч. Сирийски президент Башар Асад.

Майката на Ал-Шами, три сестри и двама братя загинаха тази нощ – жертви на атаката с газ зарин на 21 август 2013 г., която уби стотици и остави хиляди от други наранени.

Десет години по-късно ал-Шами и други оцелели казват, че не е поета отговорност за атаката и за другите жестокости, извършени в Сирия по време на страната брутална гражданска война, която продължава 13 години.

През последната година правителството на Асад — обвинявано от ООН в многократни атаки с химически оръжия срещу сирийски цивилни — успя да излезе от политическата си изолация.< /p>

Асад беше добре дошъл обратно в Арабската лига, която прекрати членството на Сирия през 2011 г. след потушаване на антиправителствените протести. С помощта на водещите съюзници Русия и Иран, Асад също така си върна големи части от територия, която първоначално загуби от опозиционните групи.

„Днес, вместо да търси отговорност от извършителите, Асад е добре дошъл обратно в Арабската лига и поканен на международни конференции, затвърждавайки безнаказаността за най-отвратителните престъпления,“ каза Лайла Кики, изпълнителен директор на застъпническата група The Syria Campaign.

„На всички, които искат да се ръкуват с Асад, тази годишнина трябва да служи като ясно напомняне за зверствата, които неговият режим е извършил“, каза тя в изявление.

През 2013 г. Асад беше държан отговорен за нападението в Източна Гута – оръжейни специалисти казаха, че ракетните системи замесени са били в арсенала на сирийската армия.

Сирийското правителство отрече някога да е използвало химически оръжия. Русия, основният съюзник на Сирия, твърди, че атаката в Гута е била извършена от опозиционни сили, опитващи се да настояват за чуждестранна военна намеса.

Съединените щати заплашиха военно отмъщение след атаката, като тогавашният президент Барак Обама каза, че използването на химически оръжия от Асад ще бъде „червената линия“ на Вашингтон. Обществото и Конгресът на САЩ обаче бяха предпазливи от нова война, тъй като нашествията в Афганистан и Ирак се превърнаха в блато.

В крайна сметка Вашингтон се съгласи на сделка с Москва Асад да се откаже от запасите си от химически оръжия.

Сирия твърди, че е ликвидирала своя химически арсенал съгласно споразумението от 2013 г. Освен това се присъедини към глобален орган за наблюдение на химическите оръжия, базиран в Хага, Холандия, докато глобалният натиск върху Дамаск се увеличи.

Организацията за забрана на химическите оръжия обвини сирийците правителството за няколко смъртоносни химически атаки, последно за атака с хлорен газ през 2018 г. над Дума, друго предградие на Дамаск, която уби 43 души.

Сирийските власти отказаха да разрешат на екипите за разследване достъп до мястото на атаката и бяха спряни правата им на глас в OPCW през 2021 г. като наказание за многократната употреба на токсични газ.

Дамаск обвини пазачът в пристрастност в полза на Запада и не признава властта му. Западните държави твърдят, че Сирия не е декларирала изцяло своите запаси от химически оръжия пред ОЗХО за унищожаване.

Сирийското правителство и неговите съюзници си върнаха Източна Гута през 2018 г., като повечето жителите му бягат към последния контролиран от бунтовниците анклав в северозападната част на Сирия.

Абдел Рахман Сабхия, медицинска сестра и бивш жител на предградието, оттогава се премести в града на Африн в северната провинция Алепо, сега под контрола на подкрепяните от Турция групи.

„Изгубихме надежда в международната общност“, каза Сабхия, който работеше в доброволна полева болница в Гута по време на газовата атака. „Защо трябва да им се доверяваме, ако все още не сме видели никаква отговорност за всички деца, които са загубили семействата си?“

Сабхия казва, че е свикнал с въздушните удари и обстрел, но последствията от атаката през 2013 г. бяха различни. Улиците бяха зловещо тихи, „като призрачен град“, спомня си той. „Нахлухме в една къща и видяхме бебе, само на месеци, да лежи мъртво в леглото с родителите си.“

По това време десетки тела бяха изложени в болници със семейства, които искат да идентифицират близките си. Някои семейства са били погребани заедно в големи гробове.

Ал-Шами, който сега живее в Истанбул, си спомня как е идвал в съзнание на ден след нападението.

„Чувствах се безпомощен“, каза той.

___

Chehayeb съобщи от Бейрут.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР