Десет вида пластмасови продукти за еднократна употреба вече са забранени

...
Десет вида пластмасови продукти за еднократна употреба вече са забранени
Коментари Харесай

10 вида пластмасови продукти вече са забранени в България. С какво да ги заменим?

Десет типа пластмасови артикули за еднократна приложимост към този момент са неразрешени в България, а за редица други има сложени национални и европейски цели за понижено ползване. Какви са другите възможности и по какъв начин бизнесът може да премине към по-екологични практики? Разказва Симона Стилянова, съосновател на съветника за резистентен бизнес Основа

Линейният модел на приложимост на пластмасата

Макар пластмасата да играе потребна роля в разнообразни браншове на стопанската система, възходящата ѝ приложимост при приложения с къс витален цикъл, прави обвързваните с тях модели на произвеждане и ползване все по-неефикасни и линейни. Когато пластмасата се изхвърля като боклук, тя предизвиква вреди на околната среда и има негативно влияние върху стопанската система — освен във връзка с изгубената икономическа стойност на материала, само че и на разноските за разчистване и загубите за туризма, рибарството и корабоплаването.

Основните промени у нас

В края на 2021 година Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри разпоредба за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда посредством която транспонира Директива на Европейски Съюз 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 година.

Освен възбрана на 10 типа произведения от пластмаса за еднократна приложимост, тя включва и редица ограничения за ограничение на съответни артикули, които към момента нямат необятно публикувана екологична опция, нови условия за индустриален дизайн на артикули и техните опаковки, за разширена отговорност на производителя, както и следващи механизми за отчитане.

В листата на неразрешени за стартиране на пазара артикули влизат пластмасови сламки, клечки за уши, принадлежности за хранене (вилици, лъжици, ножове, пръчици), чинии, бъркалки, пръчици за балони за еднократна приложимост. Забранени са също съдове за храна и питиета, чаши от експандиран полистирен (EPS, стиропор), както и тънките пластмасови торби с дебелина под 25 микрона.

Какви са другите възможности?

Трудно може да бъде посочено едно универсално решение, което да работи при всички. В другите промишлености и организации въздействие оказват редица, постоянно непредвидими, фактори. Както при всяко друго бизнес решение, преди да се подхващат фрапантни промени и огромни вложения, експертите предлагат да се направи разбор.

Въпреки това положителните европейски практики, последващи правилата на европейската подчиненост за ръководство на отпадъците, могат да ни дадат посока за деяние. Европейската инструкция предизвиква използването на правилата на кръговата стопанска система, приоритизиращи устойчивите и нетоксични артикули, които могат да бъдат употребявани наново, и на системите за повторна приложимост, пред продуктите за еднократна приложимост. Целта е, на първо място, да се понижи количеството на формираните боклуци.

Следвайки този модел, заведение за хранене, да вземем за пример, може да размени кутиите за храна от експандиран полистирен с някой от следните разновидности:

1. Да насърчи потребителите да употребяват собствен съд за многократна приложимост, в подмяна на дребна отстъпка, калкулирана на база разхода на бизнеса за опаковки.

2. Да вкара депозитни кутии за многократна приложимост: Опростена система, в която крайният клиент получава поръчката си в кутия на търговеца за многократна приложимост против избран депозит. Когато клиентът върне кутията, търговецът възвръща сумата, а кутията минава през развой на стерилизация и следваща приложимост. В момента у нас навлизат две платформи, които следва да оферират сходна услуга - и . В Германия да вземем за пример сега се вкарва сходна система при поръчките на храна за дома.

3 . Употреба на биоразградими опаковки: При избор на сходен вид опаковки, потребен ориентир може да бъде документ като “HOME COMPOSTABLE ” от TUV Austria. Това значи, че ще могат да бъдат компостирани в домакински компостер - част от семействата в България към този момент го употребяват, а и вашият бизнес може относително елементарно да си построи двой собстевн. Такива могат да бъдат да вземем за пример, кутиите от захарна тръстика. Опаковките от биополимери (напр: PLA), би трябвало да бъдат деликатно прегледани, предвид на неналичието на единна система за разделно събиране на биологичния боклук в България. В случай че сходна кутия попадне на сметището или в контейнерите за пластмаса, тя няма да се разгради изцяло и би нанесла спомагателни вреди върху околната среда.

Повече информация за измененията в България, касаещи пластмасата за еднократна приложимост и нейните други възможности можете да откриете в , основан от съветника за резистентен бизнес Основа, финансиран от организацията по оползотворяване на боклуци от опаковки Еко Партнърс България АД.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР