Десет сенатори от Републиканската партия, водени от Рик Скот от

...
Десет сенатори от Републиканската партия, водени от Рик Скот от
Коментари Харесай

Изборът пред Байдън: Да остави петролът от Иран да тече или да гледа как цените скачат

Десет сенатори от Републиканската партия, водени от Рик Скот от Флорида, подписаха във вторник писмо, в което приканват Байдън да се причисли към другите страни от Г-7 и да наложи " още по-строги наказания " против Иран.


Към апелите за ограничавания се причислиха и някои демократи. " Сега е моментът да застанем на страната на Израел, като отслабим способността на Иран да финансира тероризма по целия свят ", написа републиканецът Джаред Московиц, който е съавтор на закон, целящ да се спре иранския експорт. " Без нефт те нямат пари ", сподели сенатор Линдзи Греъм за иранците. " Без пари тероризмът губи най-големия си покровител ".

Нападението на " Хамас " против Израел ускорява натиска върху президента Джо Байдън да ограничи износа на ирански нефт - даже с риск да провокира политически нездравословен скок на международните цени на петрола.

Износът на недопечен нефт от Иран набъбна по времето на Байдън макар глобите на Съединени американски щати, целящи да санкционират Техеран за нуклеарните му упоритости, военната експанзия и поддръжката за тероризма. Сега насилието от предишния уикенд от страна на свързаната с Иран палестинска формация подклажда нови апели към Съединени американски щати да пресечен този поток от доходи, което републиканските законодатели окачествиха като несполучлив опит за " успокояване ".

Иранският въпрос има взривоопасни политически последствия за 2024 година, защото основава внезапно разделяне сред Байдън и някогашния президент Доналд Тръмп. Износът на нефт също по този начин се трансформира в доказателство Б в недоволствата на Политическа партия за държанието на Байдън във връзка с Иран след насилието в Израел този уикенд.

Белият дом упорства, че към момента ползва икономическите наказания. " Наложихме наказания на Иран поради поддръжката за " Хамас " и други терористични организации. Това ще продължи - повярвайте ми ", съобщи почитан чиновник на администрацията, на който бе предоставена анонимност, с цел да приказва пред кореспонденти след нападението.

Според енергийни анализатори обаче износът на Иран се е нараснал четири- до пет пъти от 2020 година насам, като най-големият му покупател е Китай. Това нарастване се случва във време, в което Байдън се стреми да понижи напрежението с Иран, в това число като се пробва да съживи съглашението от времето на Обама, предопределено да ограничи иранската стратегия за нуклеарни оръжия.

Благодарение на продажбите на нефт иранците " печелят милиарди долари ", съобщи някогашният ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти пред кореспонденти в понеделник в Капитолия. " Те употребяват това благосъстояние, с цел да финансират тероризма. "

" Вижте какво направи администрацията на Байдън, с цел да помогне на този ислямски терористичен режим в Иран - като спря да ползва глобите, като анулира рестриктивните мерки, като разреши на иранския нефт да се усили с 650% през последните няколко години ", съобщи някогашният шеф на националното разузнаване на Тръмп Джон Ратклиф по Fox News предишния уикенд.

Някои републиканци обявиха, че Байдън би трябвало да отиде оттатък глобите. Сенаторът Линдзи Греъм да вземем за пример прикани Съединени американски щати и Израел да " ударят иранската петролна стопанска система " като ответна мярка за нападението на " Хамас ".

" Призовавам администрацията на Байдън и израелците взаимно да изработят проект за заличаване на иранската петролна инфраструктура ", съобщи Греъм в изявление за телевизионна станция в Южна Каролина. " Без нефт те нямат пари. Без пари тероризмът губи най-големия си покровител ".

Десет сенатори от Републиканската партия, водени от Рик Скот от Флорида, подписаха във вторник писмо, в което приканват Байдън да се причисли към другите страни от Г-7 и да наложи " строги наказания " против Иран.

Към апелите за репресии се причислиха и някои демократи. " Сега е моментът да застанем на страната на Израел, като отслабим способността на Иран да финансира тероризма по целия свят ", написа републиканецът Джаред Московиц, който е съавтор на закон, целящ да се спре иранския петролен експорт.

Белият дом не отговори незабавно на настояванията за коментар по тези оферти. Но министърът на финансите Джанет Йелън съобщи в сряда в Маракеш, Мароко, че " не бих изключила нищо от дневния ред във връзка с вероятни бъдещи дейности " против Иран.

Както и да бъде направено, премахването на милионите барели на ден на Иран ще има доста влияние върху международния петролен пазар, макар че нито един от иранските петролни артикули не отива в Съединените щати. Миналата година Иран беше осмият по величина производител на нефт в света, като произвеждаше към 3% от международното предложение - много под Съединени американски щати и Саудитска Арабия, само че тъкмо преди Бразилия и Кувейт.

Поради тази причина компанията за финансови услуги " Macquarie Group " съобщи в записка до клиентите си в понеделник, че не чака Байдън да затегне рестриктивните мерки върху доставките на ирански нефт.

" По наша оценка политическият метод на администрацията на Байдън е да ограничи спиранията на доставките на нефт, без значение от обстановката ", пишат анализаторите на компанията. " Като се има поради, че политическите цели не бяха ориентирани към съветските петролни потоци даже в разгара на руско-украинския спор, не чакаме и иранският петролен експорт да бъде стеснен ".

Някои законодатели настояват, че опасенията за повишението на цените на горивата не трябва да възпират Съединени американски щати да подхващат ограничения.

" Трудно бихме могли да предложим размер на глобите за Иран, който не бих подкрепил ", съобщи в изявление републиканецът Брайън Маст.

Председателят на Камарата на представителите по естествени запаси Брус Уестърман даде отговор за това по какъв начин да се спре възможното повишаване на цените: " Трябва да сондираме повече тук, в Съединени американски щати ", сподели той пред " Политико ".

Администрацията на Байдън съобщи, че контактите ѝ с Иран имат за цел да отстранят вредите, които Тръмп нанесе на многонационалното съглашение от 2015 година, целящо да ограничи опцията на Техеран да създава нуклеарни оръжия.

Тръмп анулира нуклеарното съглашение от времето на Обама през 2018 година - наричайки договорката " разлагаща се и гнила ", макар че администрацията му беше удостоверила, че Иран я съблюдава - и наложи нови стопански наказания против страната година по-късно. Тези наказания доведоха до понижаване на износа на ирански нефт до към 400 000 барела дневно през 2020 година, заяви The Wall Street Journal предишния месец. (През тази година търсенето на нефт също беше намалено поради пандемията).

По времето, когато ускори икономическите санкции против Техеран, Тръмп отхвърли всевъзможни опасения, че прекъсването на петролния поток на Иран ще докара до повишаване на бензина за американските водачи. " Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК ще компенсират повече от разликата в петролните потоци при сегашните ни цялостни наказания върху иранския нефт ", написа тогавашният президент в Twitter (сега X) през 2019 година

Оттогава продажбите на Иран са се нараснали до към 2 милиона барела на ден.

Миналия месец държавната корабна компания на страната, National Iranian Tanker Co., съобщи пред WSJ, че глобите не са основали спънки за доставките на нефт за Китай. " Нищо не ги е засегнало ", цитира вестникът неназован началник на компанията.

Републиканците не са единствените, които приканват за по-строго използване на глобите. Сенатори Марко Рубио и Маги Хасан готвят двупартиен законопроект, който ще санкционира всеки, който подкрепя износа на ирански нефт, а Московиц и републиканецът Майк Лоулър поддържат съпътстващ законопроект в Камарата на представителите.

Американско-израелският комитет по публичните въпроси прикани поддръжниците си предходната седмица - преди офанзивата на " Хамас " - да окажат напън върху законодателите да подхващат дейности. " Призовете Конгреса да прекъсне паричните потоци към иранския режим ", съобщи AIPAC в обява на страницата в платформата X./БГНЕС

-----------------------------------------------------------------

Мануел Кинонес, Боб Кинг, „ Политико “

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР