Десет представители на арменската опозиция са арестувани днес по време

...
Десет представители на арменската опозиция са арестувани днес по време
Коментари Харесай

Десет опозиционери са арестувани в Армения |

Десет представители на арменската съпротива са задържани през днешния ден по време на митинг, обвързван с подписаното преди дни съглашение за Нагорни Карабах, с което се афишира победа за Азербайджан, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Това е вторият ден на митинги в страната. Според подписаното от министър-председателя Никол Пашинян помирение Ереван би трябвало да отстъпи   Келбаджарския, Лачинския и Агдамския регион в Карабах. В нощта против вторник постройките на държавното управление и на Народното събрание бяха нападнати и отчасти опустошени. Вчерашната проява мина без съществени нарушавания, за през днешния ден също има плануван митинг. 

" На законните ни претенции управляващите дадоха отговор с репресии. Лидерите на протестното придвижване са арестувани от силите за сигурност. Нека всички, на които родината не е безразлична, да дойдат на шествие в 17 ч. Искането ни е оставка на Пашинян. Но ще се борим и за освобождение на политическите пандизчии в Армения ", обявиха от опозицията.

Сред арестуваните са някогашен началник на Службата за национална сигурност; водач на партия " Процветающая Армения " ; лидер на партия " Национальная безопасность " ; представители на арменската революционна федерация " Дашнакцутюн " ; някогашни зам.-председатели на парламента; създател на партия " Едина Армения ". 

Задържаните са обвинени в организация и осъществяване на заседание в нарушаване на открития законов ред и всеобщи вълнения - закононарушение, което се санкционира с 10 години затвор. Някои от тях са обвинени и в нарушение на краткотрайните ограничавания, въведени с военното състояние в страната и са застрашени от затвор до 5 години.

Искането за оставка на арменския министър председател се поддържа от 17 политически сили.

След повече от месец и половина на смъртоносни боеве за азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах и близките региони, Азербайджан си връща контрола върху обширни територии, които от началото на 90-те години на предишния век бяха под арменски надзор. На място ще бъдат ситуирани към 2000 съветски миротворци, които да подсигуряват оцеляването на самопровъзгласилата се арменска република Нагорни Карабах, към този момент с понижена територия и отслабена.

Арменският министър председател упрекна протестиращите, че са ръководени от корумпираната олигархия на остарелия режим, свален през 2018 година при гражданска война, която го докара на власт.

Арменското министерство на защитата разгласи зона, неразрешена за полети, в Армения и Нагорни Карабах, като се изключи военни самолети, заяви съветската организация Интерфакс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР