Десет независими унгарски медии се обединиха в общ протест срещу

...
Десет независими унгарски медии се обединиха в общ протест срещу
Коментари Харесай

10 медии в Унгария въстанаха срещу Орбан заради абсурден закон за защита на суверенитета

Десет самостоятелни маджарски медии се сплотиха в общ митинг против следващия опит на Виктор Орбан да наложи политически надзор върху публицистиката в Унгария.

Поводът е нов противоречив закон, който основава така наречен " Служба за отбрана на суверенитета " на Унгария.

Агенцията би трябвало да проработи от 1 февруари 2024 година, като ще има право да води лични следствия " при подозрения за задгранична интервенция ".

Какво се има поради под тази " интервенция " не е ясно - службата е оставена сама да преследва:

актове на дезинформация, целящи да манипулират информацията в интерес на друга страна, задгранична организация или физическо лице, само че идейности, ориентирани към повлияване върху демократичния спор и върху държавните и публични процеси на взимане на решения, в случай че това нарушава или заплашва суверенитета на Унгария.
10-те медии разгласиха обща позиция, в която упрекват държавното управление в опит да затрудни или да направи " невъзможна " работата на самостоятелни редакции, публицисти и медийни компании, които подлагат на критика властта.

Писмото е подписано както от ръководителите на известни новинарски уеб сайтове, по този начин и от по-малки проверяващи издания в Унгария.

Тяхната позиция е илюстрирана с графика, в която текстът на новия закон е трансфорат във формата напистолет.

" Законът демонстрира ясно, че през днешния ден в Унгария всеки, който взе участие в демократичния спор или просто осведоми обществеността, е недоверчив за хората на власт ", пишат публицистите.

Те разказват какъв брой неуместни пълномощия са дадени на Службата за отбрана на суверенитета:
Тя ще може да събира " неограничени данни ", да разпитва всеки човек и да се използва против всеки -в несъгласие с най-основните правила на върховенството на закона.Службата може да открие следствие против всеки жител или организация на база на своя лична преценка - без да е длъжна да дава претекстове.Заради неразбираемите формулировки в закона, става известно, че Службата би могла да се захване с всеки обществено-активен човек, в най-широкия смисъл на думата.Разследваните организации - включително всеки техен чиновник, без значение от позицията му в йерархията - са задължени да дават информация на Службата. Същото важи и за хора, които официално не са разследвани от Службата, само че може да се окажат въвлечени в нейните инспекции.Хората или организациите, които бъдат разследвани, нямат право да апелират, в случай че считат, че са незаслужено набедени или че решенията на Службата са неоснователни.
" Обединени сме към позицията, че този закон не би трябвало просто да бъде поправен, а изцяло анулиран. Той не служи за осведомителната сигурност на нашето общество, а цели непосредствено да я подкопае посредством опасност за свободните медии и цялостния либерален спор ", се споделя в писмото им.

Те отхвърлят многокртните опити на държавното управление на Орбан да вменява взаимозависимост на медиите от " задгранични ползи ".

" Това е умишлена неистина, която клюки освен публицистичните екипи, които извършват жизененоважна функционалност за демокрацията, само че и тези унгарци, които гледат, слушат или четат техните вести, и ги поддържат финансово ", пишат още публицистите.

Ръководителят на Службата за отбрана на суверенитета се назначава от президента на Унгария, само че по рекомендация на Виктор Орбан.

Той/тя ще имат 6-годишен мандат - т.е. ще ръководят странния нов орган до началото на 2030 година

Докато медиите показват бурно отвращение, държавното управление приветства гласуването на закона

" Службата ще действа самостоятелно с самостоятелен бюджет, като ще се концентрира върху разбори, оценки и следствия, с цел да отбрани конституционната еднаквост посредством надзор на задграничните намеси в демократичните процеси и процесите на взимане на решения в Унгария ", съобщи представител на унгарското държавно управление.

Приемането на закона беше посрещанот от Орбан със следния коментар:

" Унгария принадлежи на унгарците! Няма да позволим бъдещето на Унгария да се взема решение в чужбина! ", написа министър председателят на Унгария в персоналния си профил във фейсбук.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР