Десет месеца условно даде Великотърновският окръжен съд на технически ръководител

...
Десет месеца условно даде Великотърновският окръжен съд на технически ръководител
Коментари Харесай

Условна присъда на бригадир за смъртта на работник на строеж

Десет месеца условно даде Великотърновският областен съд на механически началник на строителен обект за гибелта на служащ при акцидент във Велико Търново.

38-годишният Веселин Д. бе приет за отговорен в това, че за времето от 12 март до 10 април 2020 година на строителна площадка на ул. „ Камен Зидаров “ № 4, в качеството си на механически началник на строителен обект „ Многофункционална жилищна постройка - Секция № 1 и Секция № 2 “, не извършил отговорностите си, като не разпоредил да бъдат инсталирани защитни парапети, планувани в Плана за сигурност и здраве към план за създаване на обекта. В резултат на това предизвикал гибелта на Иван Т. При разчистване на кофражни плоскости служащият паднал от плоча на височина близо 3 м.

Съдът му наложил наказване в размер на 10 месеца отнемане от независимост, като го оправдал по обвиняването, че не е спазил разпоредбите за здравословните и безвредни условия на труд и не се погрижил за здравето и сигурността на другите лица, директно наранени от неговата активност. Не се съобразил с дадените от работодателя указания. Съдът отсрочи изтърпяването на по този начин наложеното наказване на подсъдимия Веселин Р. Д. за период от три години.

Великотърновският областен съд напълно оправда координаторът по сигурност и здраве Йордан С. С. по обвиняванията, че не осъществил надзор и не уведомил работодателя за неналичието на парапети.

Присъдата може да бъде обжалвана и/или протестирана пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен период.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР